facebook   insta   yt color       

Hagyományok Háza Hálózat a Kárpát-medencében

A beregszászi Pásztor Ferenc Közösségi és Zarándokház adott otthont március 22-23-án a Tavaszi kézműves képzésnek. A tanfolyamot a Hagyományok Háza Hálózat-Kárpátalja szervezte és támogatta. A két nap tapasztalatait Kocsis-Pintér Borbála faragótakács-pedagógus, népi szőnyegszövő foglalja össze.

Zentán népes közönség előtt nyitották meg március 25-én a Míves húsvéti tojások kiállítást. Budapesten, a Hagyományok Házában még látogatható a Hímeseknek tulipán kertje kiállítás, ami április 13-án egy szakmai konferenciával zárul.

A szervezet palettáján szakmai találkozók, képzések, tömegeket megmozgató események szerepelnek. A legfontosabbakat az alábbi összefoglaló veszi számba.

A Hagyományok Háza március 19-én rendezte első Szakmai Nyílt Napját. A hagyományteremtő céllal megrendezett szimpózium résztvevői betekintést nyerhettek az Intézmény tevékenységeibe, eredményeibe, az elmúlt évek változásaiba, és megismerhették az új arculatát is. A jeles napra a Kárpát-medence minden részéből érkeztek résztvevők.

Rábai Miklósra emlékezik bemutatójával a Magyar Állami Népi Együttes

A Magyar Állami Népi Együttes Esti dal, avagy „Szálljatok fiókáim!”– szabad emlékezés Rábai Miklósra című március 24-ei bemutatójával emlékezik alapítója halálának félévszázados évfordulójára.

A Hagyományok Háza Hálózat–Kárpátalja a nehéz körülmények ellenére is megvalósította kitűzött céljait javarészét. Az elmúlt évet Pál Katalin, a kárpátaljai Hálózat vezetője foglalja össze.

A Hagyományok Háza Hálózat—Vajdaság összefoglalója

A Hagyományok Háza—Vajdaság 2023-ra is, mint eredményes évre tekinthet vissza. Kovács Nádi Karolina hálózati referens foglalja össze az év legfontosabb eseményeit.

„2023-ban főként a képzésekre és a mentorprogramokra koncentráltunk, nagy hangsúlyt fektetve a már aktív és a jövőbeni pedagógusok készségeinek fejlesztésére.

Még egy hete sincs, hogy többszáz érdeklődő jelenlétében a Hagyományok Háza megnyitotta a Szecesszió, art deco, népművészet című kiállítás kapuit, máris új, szintén női alkotókat felsorakoztató tárlat nyílt meg tegnap a budapesti Brazil Nagykövetség jóvoltából. Nagy érdeklődés kísérte február 6-án a Társadalmi vállalkozások – helyi identitás és tudás című kiállítás megnyitóját a Budai Vigadóban.

Nagyszabású időszaki kiállítás nyílt a Hagyományok Házában

A kiállítás a huszadik század elejének két nagy stílusa - a szecesszió, illetve az art deco - és a népművészet találkozását vizsgálja női alkotók sajátos perspektívájából. Olyan meghatározó női művészek nézőpontján keresztül mutatja be a korszakot, mint Lesznai Anna, a Zsolnay nővérek, Mallász Gitta, Undi Mariska, Lukáts Kató vagy Zsindelyné Tüdős Klára, akik mindannyian úttörők voltak a maguk idejében. A tárlat a köz- és magángyűjteményekből kölcsönzött tárgyak mellé a Hagyományok Háza – Magyar Népi Iparművészeti Múzeum tárgyainak bemutatásával új perspektívát kínál a látogatók számára.

Felvidéki Népzenésztalálkozó Komáromban

Február első hétvégéjén rendezik  a komáromi RÉV - A Magyar Kultúra Házában és az Egressy Béni Városi Művelődési Központban többek között a Hagyományok Háza Hálózat-Szlovákia támogatásával a II. Felvidéki Népzenésztalálkozót.

Előadások élőben és online

A Hagyományok Háza Szabadegyetem  tudást és naprakész ismereteket kínál a népi kultúra minden területéről. A kezdeményezést Dóra Fruzsina, az Intézmény közművelődési és tudományos szakcsoportjának munkatársa foglalja össze.

A Maros Művészegyüttes vendégjátéka a Hagyományok Házában

Illusztris vendég lép fel A magyar kultúra napját megelőző hétvégén a Hagyományok Háza budai székházában. A Maros Művészegyüttes két előadással, a Sárga rózsával és a János vitézzel várja a közönséget. Az elmúlt évről és a turnéról Barabási Attila Csabát az Együttes főigazgatóját kérdeztük.

Hajnali Magyarország északkeleti szögletéből

A közmédia és a Hagyományok Háza közös műsora e héten Felső-Tisza-vidékre látogat. A zenei összeállításban szatmári falusi bandák vonósmuzsikája szól.

A Magyar Állami Népi Együttes egy éve

A Magyar Állami Népi Együttes sikeres évet tudhat maga mögött. Bemutatók, turnék szerepelnek a palettán. Az elmúlt évet Mihályi Gábor együttesvezető foglalja össze.

Hajnali: Szent István vértanú és Szent János evangélista ünnepe

A közmédia és a Hagyományok Háza közös műsora karácsony hetében Szent István vértanú és Szent János evangélista ünnepére emlékezik.  A zenei összeállításban a hallgatók régi magyar falusi vonószenékből hallhatnak válogatást.

A karácsonyi erdélyi és magyarországi könyvpiac különleges darabja a Székely Kalendárium. A háromszázhatvan oldalas kiadvány a paraszti hagyományoknak is nagy teret szentel, így többek között Seprődi János zenetudós munkásságát is taglalja.

A Hagyományok Háza december 8-án rendezte a karácsonyi rajzpályázatának díjátadását és az alkotásokból rendezett kiállítás megnyitóját. A jeles eseményről Galambos Anna, a kezdeményezés társszervezője számolt be.

Vitos Mózesről a Hajnaliban

A közmédia és a Hagyományok Háza közös műsora december első hetében Vitos Mózes papra, Csík vármegyei néprajzi gyűjtőre és helytörténészre emlékezik. A zenei összeállításban a Csíki-medence és a Gyimesek népzenéje szól falusi muzsikusok előadásában.

A MART Egyesület Zentára készül

A MART Egyesület, a Hagyományok Háza partnereként Kárpátalja és Erdély után Délvidéken szervez foglalkozásokat december első két napján. Az advent előestéjére tervezett program részleteit Sevella Zsuzsanna, az Egyesület vezetője osztja meg az érdeklődőkkel.

A nagyváradiak turnéja Dél-Magyarországon

A nagyváradi Csillagocska csapata a Kárpát-medencei Kultúrpajta és Tündérkert hálózat keretén belül – a Hagyományok Háza támogatásával – három dél-magyarországi településen lépett fel november 16-18. között. A rendhagyó turnéról Benedek Árpád zenepedagógust, a Csillagocska Néptáncegyüttes vezetőjét kérdeztük.

1. oldal / 4


 TÁMOGATÓINK:  KIM logo color  nka 2023
Go to top