facebook   insta   yt color       

TÁMOGASD ALAPÍTVÁNYUNKAT!                                                                        

Kárpát-medencei Kultúrpajta és Tündérkert Hálózat


Lázárfalva - András Alapítvány Csűr

Különleges vállalkozásba fogott Lázárfalván az András Alapítvány Csűr: népviseletek sokszínű világába ad betekintést szeptember 17-én. Mert olyan, hogy „erdélyi viselet" általánosságban igazából nincs. Sőt, még olyan sem, hogy csíki viselet - merthogy annyira sokféle, hogy már-már zavarba ejtő...

Mi az, hogy erdélyi népviselet? A Néprajzi lexikon sem tud egyszerű választ adni a kérdésre. Van ugyan egy leegyszerűsített, piros-fekete „széki, szinte uniformizált öltözet,  melyhez hasonlítható Magyarországon Ajak község öltözete"- írja, de a szócikk aztán  továbbküldi az érdeklődőt - nem is egy, de azonnal nyolc irányba: 

IDŐPONT | 2023 szeptember 17. | 14:00-21:00

A népviseletkutatás kapuit nyitogatja az András Alapítvány Lázárfalván!
A program keretében változatos népviseletünk jó példáival bátorítjuk az egyes településeket a jellegzetes viseleteik felkutatására, használatára.
12.00 – Meghívott "népviseletek" fotózása
15.00 – Népi enteriőr - Bartos Tünde bútorfestő, lakberendező előadása
16.00 – „Rokolya-konferencia” - Csíki népviseletek szemléje – kerekasztal beszélgetés
17.00 – Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes táncelőadásában népviseletek színpadi bemutatása
A nap folyamán:
- Csíki népviseletgyűjteményekbe való betekintés
- Népviselet öltözősarok – beöltözési lehetőség más tájak viseletébe
- Helyi, őshonos gyümölcsfák termésének kóstolása

A belépés díjtalan!

IDŐPONT | 2023 július 2. | 14:00-20:00
 
Július 2-án minden kedves érdeklődő előtt kinyitja csűrkapuját az András Alapítvány csíklázárfalvi rendezvényhelyszíne. Ez alkalommal a megváltozott funkciójú csűrök és a rekonstruált másolatok székelyföldi templomok festett kazettás mennyezetei kiállítás lesz a délután témaköre.
Vendégeink az ebben jártas szakemberek és képzőművészek lesznek, akik alkotásaikat és gondolataikat osztják meg velünk a témával kapcsolatban.
IDŐPONT | 2023 június 25. | 14:00-20:00

Idén június 25-én vasárnap a csiklázárfalvi András Alapítvány rendezvénycsűr környezetében rendezzük meg a néptáncosok és a környékbeli fúvósok Szent Iváni Szomszédolását. A rendezvény keretében a Csíkszentsimoni Ifjúsági Fúvószenekar találkozhat a Hargita Együttes Utánpótlás néptánccsoportjával, valamint a csíkkozmási  és csíklázárfalvi néptáncosokkal. 

Néptánc, hagyományőrzés, közösségépítés. Hogyan lehet a hagyományos korszerű?

Hogyan lehet megőrizni és mindennapjaink részévé tenni a hagyományokat? Mondjuk a táncot? Hát úgy, ha gyakoroljuk! Az András Alapítvány régóta nagy hangsúlyt fektet a néptánc megőrzésére és átadására: rendezvényein nem hivatásos táncosok is rendszeresen táncolhatnak, képzéseiken pedig egyre többen sajátíthatják el az autentikus népi táncot - tiszta forrásból! A csűr és a csűr előtti tér tavasztól őszig kitűnő helyszín ehhez - és a környező táj látványa csak fokozza az események varázsát! lazarfalva


 TÁMOGATÓINK:  KIM logo color  nka 2023
Go to top