facebook   insta   yt color       

TÁMOGASD ALAPÍTVÁNYUNKAT!                                                                        

Kárpát-medencei Kultúrpajta és Tündérkert Hálózat


Feketelak - Téka Kultúrcsűr

IDŐPONT | 2023 szept.-okt. 29-1. | 10:00-20:00

Film-műhely a feketelaki Téka Csűrben

A program célcsoportját a szamosújvári és a mezőségi szórvány magyar fiatajai jelentik. Célunk kiaknázni mindazt az alkotó energiát és tudást, amit az újonnan létrejött mezőségi oktatási és kulturális gócpontok (Szamosújvár, Válaszút stb.) biztosítanak.

A népművészet terén ezek a központok már bizonyítottak, viszont a helyi és a régiós magyar közösség igényli a kortárs kulturális irányzatok megismerését és a helyi kreatív csatlakozást (lásd. pl. a szamosújvári Kemény líceumban végzett Nagy Márton Így gyújtottam fel a barátnőmet a harmadik randinkon című filmje 50 vetített és 7 versenybe jutott rövidfilm közül kapta meg a Vampire Film & Arts Festival fődíját 2022-ben).

Ebben segít a Téka filmes tábora. 

IDŐPONT | 2023 július 23-29. | 10:00-20:00

A Kaláka és a Kiskaláka táncegyüttesek tábora Feketelakon!

Ez a tábor alapozta meg a kezdetekor – 1995 után - a szamosújvári Kaláka Néptáncegyüttes szakmai fejlesztését. A Kaláka, Kiskaláka együttesek tagjai Szamosújvárról és mezőség különböző falvaiból származnak. A tábor ideje alatt az együttesek tagjai új táncokkal ismerkednek meg, szakképzett oktatók segítségével, élő muzsikás kísérettel. A táborban, esténként a fiatalok helyi és környékbeli öreg táncosokkal is megismerkedhetnek, így hiteles forrásból láthatják, hogyan táncoltak szüleik, nagyszülőik.

IDŐPONT | 2023 július 12-16. | 10:00-20:00

Összművészeti tábor 2023 júliusában Feketelakon

A Téka Alapítvány hagyományos összművészeti táborát 2023 július folyamán szervezzük meg kilencedik alkalommal. A tábor általános célja, hogy a kortárs kultúra iránt érdeklődő fiatalok lehetőséget kapjanak a különböző alkotási területhez tartozó személyiségekkel találkozni; kötetlen keretek között beszélgetni, alkotni. Ráismerni az alkotási folyamat problematikájára úgy irodalmi, mint más művészeti ág esetében. Ugyanakkor hozzá akarunk járulni a szamosújvári és a mezőségi szórvány magyar közösség anyanyelvi és nemzeti önazonosságának megőrzéséhez. 

Kultúrcsűr Feketelakon - a mezőségi tánc és népzene otthonában

A szamosújvári Prima Díjas Téka Alapítvány 1993-ban alakult. Célunk a közművelődés, oktatás, ifjúság- és közösségfejlesztés a mezőségi szórványban.  A Téka 1993-2023 között a magyar népi kultúra értékeire alapozva egy olyan közösséget alakított ki, amelynek segítségével a mezőségi magyarság megmaradását szolgáló kulturális és oktatási intézményeket épített és működtet, mint pl. művelődési központ, szórványkollégium, magyar iskola, lovarda vagy kézműves ház - ezek közül az egyik a Kultúrcsűr.


 TÁMOGATÓINK:  KIM logo color  nka 2023
Go to top