facebook   insta   yt color       

TÁMOGASD ALAPÍTVÁNYUNKAT!                                                                        

Kárpát-medencei Kultúrpajta és Tündérkert Hálózat


Gombaszög - FolkSzöglet Pajta

IDŐPONT | 2023 október 29. |

Október 29-én, vasárnap rendezték meg a Nagyapáink öröksége – VIII. Gömörországi Hagyományőrző Napot, melynek a gombaszögi Folkszöglet adott otthont.

A Borostyán Néptáncműhely szervezésében megvalósuló esemény a már megszokott színvonalon valósult meg. A közönség ezúttal sem csalódott a produkciókban. Valamennyi néptánccsoport szívét-lelkét beleadta az előadásba, a táncosok és a vezetőik kitartó munkájának, lelkesedésének köszönhetően egy jól megszerkesztett, élvezetes műsorban részesültek a rendezvényre látogatók.

IDŐPONT | 2023 július 11-16. | 
A 95. éves Gombaszög idén nyáron is megnyitja kapuit! 
Felvidék legnagyobb magyar fesztiválja 2023. július 11-16 között ismét vár benneteket a csodálatos völgybe, Gömör szívébe.
A kaput átlépve bizonyossá válik, hogy ez nem csak egy fesztivál. Gombaszög szabadegyetem, kultúra, zene, tradíció, tánc, beszélgetés, újdonság, találkozóhely, ismerősök, barátok, szerelmek – második otthon.

IDŐPONT | 2023 június 3-5. | 

A magyarság kiemelkedő néprajzkutatójáról és folklórgyűjtőjéről elnevezett országos népmesemondó verseny célja a magyar népmesekincs és a hagyományos mesemondás megismerése, elsajátítása és népszerűsítése. A verseny főszervezője a Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet, szakmai partnere a Hagyományok Háza Hálózat – Szlovákia. A megmérettetés öt kategóriában és három fordulóban zajlott, a területi elődöntőkön 474 versenyző vett részt, 105 oktatási intézményből. Az iskolai fordulókra március végéig került sor, melyekről nyolc területi elődöntőre (Bős, Zsigárd, Gúta, Ipolyszakállos, Ragyolc, Bátka, Várhosszúrét, Kisgéres) lehetett továbbjutni. Az országos döntő június 5-6-án került megrendezésre, Gombaszögön. A döntő egy kétnapos, fesztivál jellegű és hangulatú rendezvény, ahol az idén is meseszínház, népzenei koncert, kézműves foglalkozások, népi ételkóstoló, daltanítás, hangszerbemutató, játszó- és táncház várta a döntőbe jutott 72 legjobb mesemondót és felkészítőiket.

A döntő három napos rendezvénye a Folkszögletben valósult meg Gombaszögön, 2023. június 3-4-5.

Kárpátmedencei Kultúrpajta és Tündérkert program keretén belül Paár Julcsi – Hangoló: Kerekerdő mesekoncert is színesítette a programot.

Képzések, közösségi összejövetelek, fesztiválok - és ami belefér!

A Hagyományok Háza Hálózat – Szlovákia  a 2018-as év folyamán vette át a Gombaszögi Nyári Tábor  Folkszöglet programjainak szervezését -  ekkor még bérelt rendezvénysátrak alatt. A rendezvényt követően elhatároztuk, hogy ideális lenne valamilyen időtálló építmény a Folkszöglet megszervezésére. A 2019-es évben, mikor lebontásra került egy szádalmási csűr, léptünk - és annak jó állapotban lévő faanyagát felhasználva nekikezdtünk a FolkSzöglet Pajta megépítésének.

A FolkSzöglet Pajta egy betonoszlopokon álló, padlózott, nyitott oldalfalú, korláttal ellátott, fedett építmény, melynek alapterülete 10X20 m (200 m2), amely egy tánctanítás alkalmával körülbelül 150-200 személy, koncert és táncos előadás esetében akár 400-500 személy befogadására alkalmas.


 TÁMOGATÓINK:  KIM logo color  nka 2023
Go to top