facebook   insta   yt color       

TÁMOGASD ALAPÍTVÁNYUNKAT!                                                                        

Kárpát-medencei Kultúrpajta és Tündérkert Hálózat


Inaktelke - Áldás Népesség Társaság Csűrje

IDŐPONT | 2023 november 11-15. | 18:00-22:00
HELYSZÍN | Több helyszínen Erdélyben |

Szeretettel meghívunk minden érdeklődőt az Erdélyi Hagyományok Háza Alapítvány és a Kárpát-medencei Kultúrpajta és Tündérkert Hálózat által szervezett eseményre:  Ambrus Lajos Nagy almásköny című könyvének bemutatójára!

Alma - sokat használt, mindennapi szavaink egyike. Aligha gondolkodunk el azon, valójában hány almafajtát is ismerünk fel, tudunk megnevezni. Nagyapáink gyümölcskultúrája pedig maga volt az Eldorádó, mint tenyerüket, ismerték szülőföldjük gyümölcsfajait, telepítésük, ápolásuk, betakarításuk, eltartásuk, feldolgozásuk csínját-bínját, élvezetük örömét. Ez az apáról fiúra szálló tudás, ez az örökség mára elveszett - miként a Kárpát-medence almáskertjeinek zöme is a múlté.

IDŐPONT | 2023 október 28. | 18:00
 
Az Áldás Népesség Egyesület 2023. október 28-án, szombaton, az inaktelki Csép Sándor Kulturális és Oktatóközponthoz tartozó Czifra Kultúrcsűrben táncházat szervez kicsiknek és nagyoknak egyaránt.
18 órától kerül sor az aprók táncára Brenner Boglárka közreműködésével, míg 20:00 órától a felnőtteket várja Bartis Zoltán "Kicsi" és zenekara.
Az esemény a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával jött létre, és a Kárpát-medencei Kultúrpajta és Tündérkert hálózat program keretében valósul meg.
IDŐPONT | 2023 június 25. | 11:00-23:00

 „Geofolk – a világ összes viselete egy gyűjteményben”   -  az 1930-as években Inaktelkén készített fényképek kiállítása  (a budapesti Néprajzi Múzeummal partnerségben)

A nap folyamán a falu hagyományőrző fiataljai kalotaszegi táncokat mutatnak be, ezt követően pedig egy népviseletbemutatóra kerül sor, ahol elsősorban az inaktelki népviseletet sorakoztatjuk fel. A környéken alkotó ismertebb ruhakészítők is lehetőséget kapnak alkotásaik bemutatására.

IDŐPONT | 2023 június 29. - július 2. |
 
Az Áldás Népesség Egyesület 2023. június 29. és július 2 között első alkalommal szervezi meg az Inaktelki czifra alkotótábort, a Csép Sándor Kulturális és Oktatóközponthoz tartozó Kultúrcsűrben.
DŐPONT | 2023 június 17. | 11:00
 
2023. június 17-én, szombaton, az Áldás Népesség Egyesület első alkalommal szervezi meg az inaktelki Csép Sándor Kulturális és Oktatóközponthoz tartozó Czifra Kultúrcsűrben az „Inaktelki tanévzáró gyermeknapot”.
A kultúrcsűr és a falu Tájháza körüli területén 11 órától hagyományőrző programok várják a kicsiket és nagyokat egyaránt. A nap folyamán a kézműves foglalkozások (festés, gyöngyfűzés, varrás, kovácsolás) mellett, népdaloktatásra és „Ringató” foglalkozásra is sor kerül, emellett mesekuckó, népi- és társasjátékok várják a gyerekeket. A napot a magyarországi Kolompos Együttes koncertje zárja.
Az esemény a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával jött létre, és a Kárpát-medencei Kultúrpajta és Tündérkert hálózat program keretében valósul meg.
A rendezvényre a belépés díjtalan.
Bővebb információk: www.inaktelke.ro

Kalotaszeg első felújított múzeum-tájház és Kultúrcsűr-együttese Inaktelkén

Az Áldás Népesség Egyesület alapelve a népesedés drámai állapotának a közbeszédbe való bevitele, a családbarát életfilozófia terjesztése, a gyermekvállalás fontosságának hirdetése és megkönnyítése és a közvélemény ráirányítása eme fontos nemzeti sorskérdésre. Az Egyesület célja emellett a nemzeti összetartozást erősítése, kultúránk és hagyományaink megőrzése és népszerűsítse.

Egyesületünk 2014-ben gondozásba vette és felújította Kalotaszeg első tájház-múzeumát Inaktelkén, amelyet azóta is gondozunk. Inaktelke a hármas felosztású Kalotaszeg (Felszeg, Alszeg, Nádasmente) közül, a Nádasmente régióhoz tartozik, ezt nevezik “Cifraszegnek”. A tájegység a Nádas és mellékpatakjai völgyeiben elterülő falvakat foglalja magába, ahol a legdíszesebb és legszínesebb a népviselet.


 TÁMOGATÓINK:  KIM logo color  nka 2023
Go to top