facebook   insta   yt color       

Hírek

 A magyarországi Dalinda a cappella trió énekesnői – Nádasdy Fanni, Paár Julianna és Tímár Sára - mindannyian a magyar népzene elkötelezettjei. Zeneiségükben mégis arra törekednek, hogy a népdalokhoz szükséges hiteles, ösztönös éneklési stílust modern formában, több szólamban, érzékenyen átdolgozva vigyék színpadra.

Zentán népes közönség előtt nyitották meg március 25-én a Míves húsvéti tojások kiállítást. Budapesten, a Hagyományok Házában még látogatható a Hímeseknek tulipán kertje kiállítás, ami április 13-án egy szakmai konferenciával zárul.

A szervezet palettáján szakmai találkozók, képzések, tömegeket megmozgató események szerepelnek. A legfontosabbakat az alábbi összefoglaló veszi számba.

   Emléket idézni gyűlünk össze Csíkszeredában 2024. március 23-án 13 órától a táncházmozgalomra épült közel félévszázados tévéműsor, a Kaláka felelevenítésére. Az első kalákás találkozóra az Erdélyi Hagyományok Háza Alapítvány marosvásárhelyi székhelyén került sor 2023. április 20-án. A Kaláka egy csaknem félévszázados tévéműsor, amely a táncházmozgalomra épült, és a Román Televízió Magyar Adásának egyik legjelentősebb műsora volt.

Rábai Miklósra emlékezik bemutatójával a Magyar Állami Népi Együttes

A Magyar Állami Népi Együttes Esti dal, avagy „Szálljatok fiókáim!”– szabad emlékezés Rábai Miklósra című március 24-ei bemutatójával emlékezik alapítója halálának félévszázados évfordulójára.

A néphagyomány kiemelt helyen tartja számon a nagyhét eseményeit, melyekben jelen van a halál és a szenvedés, ugyanakkor a mindezeket feloldó feltámadás és megdicsőülés is. Alapítványunk szervezésében idén sem marad el Ég és Föld című ünnepi koncertsorozatunk, ahol az égi, szakrális, nagyheti kompozíciókat éneklő kórushoz társul a földi népművészet.

A Hagyományok Háza Hálózat–Kárpátalja a nehéz körülmények ellenére is megvalósította kitűzött céljait javarészét. Az elmúlt évet Pál Katalin, a kárpátaljai Hálózat vezetője foglalja össze.

Nagyszabású időszaki kiállítás nyílt a Hagyományok Házában

A kiállítás a huszadik század elejének két nagy stílusa - a szecesszió, illetve az art deco - és a népművészet találkozását vizsgálja női alkotók sajátos perspektívájából. Olyan meghatározó női művészek nézőpontján keresztül mutatja be a korszakot, mint Lesznai Anna, a Zsolnay nővérek, Mallász Gitta, Undi Mariska, Lukáts Kató vagy Zsindelyné Tüdős Klára, akik mindannyian úttörők voltak a maguk idejében. A tárlat a köz- és magángyűjteményekből kölcsönzött tárgyak mellé a Hagyományok Háza – Magyar Népi Iparművészeti Múzeum tárgyainak bemutatásával új perspektívát kínál a látogatók számára.

Felvidéki Népzenésztalálkozó Komáromban

Február első hétvégéjén rendezik  a komáromi RÉV - A Magyar Kultúra Házában és az Egressy Béni Városi Művelődési Központban többek között a Hagyományok Háza Hálózat-Szlovákia támogatásával a II. Felvidéki Népzenésztalálkozót.

Előadások élőben és online

A Hagyományok Háza Szabadegyetem  tudást és naprakész ismereteket kínál a népi kultúra minden területéről. A kezdeményezést Dóra Fruzsina, az Intézmény közművelődési és tudományos szakcsoportjának munkatársa foglalja össze.

2024. március 20-22. között népi iparművészeti zsűrire kerül sor Nagyváradon az Erdélyi Hagyományok Háza Alapítvány és a Hagyományok Háza szervezésében. Ennek keretében, igény szerint egyéni konzultációt biztosítunk minden olyan alkotónak, aki tárgyával részt vesz a zsűrizésen.

Fergeteges táncházra készülünk január 20-án, mert a Világló Egyesülettel közösen csudajó zenészeket hozunk el a marosvásárhelyi és környékbeli táncházkedvelőknek!
Gyógynövény ismertető alkalmakat szervezünk 2024 február és április között. Meghívottunk Köllő Melinda gyógyszerész, gyógynövényszakértő.
Újabb szakmai továbbképzést szervezünk erdélyi citeraoktatóknak és citerát oktatni szándékozó citerásoknak.
A Tiszta Forrás Alapítvány és az Erdélyi Hagyományok Háza Alapítvány 2024. február 8-án és 11-én online NÉPDALKALÁKÁT szervez.

A Hagyományok Háza Kárpát-medencei hálózati munkájában Erdély kiemelt szerepet kapott. Szinvonalas rendezvényekre, serény munkára emlékezik vissza Tóth János, az Intézmény hálózati és társadalmi kapcsolatokért felelős szakmai vezetője.

Közös ünnepi hangolódásra hívjuk az érdeklődőket idén adventben!
Kerek egy ég alatt - mese, ének, homokrajz című műsorával járja be Erdélyt három magyarországi művész december 18-22. között, akik turnéjukat a kincses városban kezdik meg 18-án.

A Hagyományok Háza december 8-án rendezte a karácsonyi rajzpályázatának díjátadását és az alkotásokból rendezett kiállítás megnyitóját. A jeles eseményről Galambos Anna, a kezdeményezés társszervezője számolt be.

Különleges koncertprogrammal várjuk az érdeklődőket december 9-én, amelyet énekhangra és orgonára szerkesztettek előadói.
Az új tanévben is folytatódnak a Gyermektáncház alkalmak Marosvásárhelyen. Rendszeresen szervezett gyermektáncházakba várjuk az óvódás és kisiskolás gyerekeket egyaránt!

1. oldal / 8


 TÁMOGATÓINK:  KIM logo color  nka 2023
Go to top