facebook   insta   yt color       

Hírek

Az első alkalommal megrendezésre kerülő Folklór Napja az Európai Unió MusicAIRE támogatásával, az European Folk Network (EFN) tagszervezetinek koordinálásával valósul meg idén először szeptember 23-án, hagyományteremtő céllal.

Székelyudvarhely 1978-ban vonult be a magyar hagyományőrzés történetébe: a városban szervezték meg először a világ első táncháztalálkozóját. A kezdetből hagyomány lett, s idén szeptember 7-9. között rendezték meg az Erdélyi Táncháztalálkozót.

A harmadik, gyergyói összművészeti fesztiválon, az EgyFeszten a Hagyományok Háza és az Erdélyi Hagyományok Háza Alapítvány megújult Folkudvarral vesz részt. A gazdag programkínálatból adunk ízelítőt.

A vonósbandák hagyományát  az UNESCO 2022-ben feltette az Emberiség Szellemi Kulturális Örökségének reprezentatív listájára. Az erről szóló dokumentumot Balatonfüreden ünnepélyes keretek között adták át július 26-án este.

Nagy sikerrel zárult a Hagyományok Háza és az Erdélyi Hagyományok Háza Alapítvány negyedik Mikházi szabadegyeteme július elején. Az előadások és a programok nagyon látogatottak voltak, a résztvevők teli tarisznyával távoztak. A gazdag programsorozat két napját szemelvényekkel idézzük fel.

Nagy sikerrel ért véget szombaton, július 22-én a 32. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor. A Hagyományok Háza Kriza János Csűrje idén is a rendezvény egyik legfontosabb helyszíneként mutatkozott be.

A július 18-23. között megszervezett 32. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor programjába szervesen épül be a Kriza János Csűr folk programja.

1978-ban szervezték meg először a világ első táncháztalálkozóját Székelyudvarhelyen. És bár voltak kihagyások, hosszú szünetek, a néptáncos lélekben mindig is zengett a szó, a dal, a tánc és közösség utáni vágy.
2023. szeptember 7-9. között újra a népzenétől és tánctól lesz hangos az egész város. 
FELHÍVÁS!
Keressük az 1978. május 27-én tartott csíkszeredai Csángó Kaláka résztvevőit (szereplőként/meghívottként részt vett akkori diákokat)!
Emlékidézésre gyűltünk össze a Hagyományok Házában 2023. április 20-án, egy csaknem félévszázados tévéműsor, a Kaláka felelevenítésére. A táncházmozgalomra épült Kaláka a Román Televízió Magyar Adásának egyik legjelentősebb műsora volt.
A Nyárád-menti, Marosvásárhely közelében fekvő Mikháza az erdélyi kultúrának emblematikus helye. Lehet, hogy kevesen tudják, de a mikházi ferencesek rendfőnöke volt Kájoni János, a Cantionale Catholicum és a róla elnevezett Kódex szerzője. Itt, egyházi keretek között, a kolostorban indult el az iskolai oktatás, amelyet később Vásárhelyre helyeztek. Itt született Kacsó Sándor hírlapíró és Széllyes Sándor, a legendás Székely Népi Együttes vezéralakja.

Amennyiben elhivatást érzel, hogy segítsd visszaszoruló néphagyományaink továbbéltetését, várunk a közösségünkbe!
Munkatársakat keresünk Kolozsváron, Marosvásárhelyen, Sepsiszentgyörgyön és Nagyváradon.

Biztos Te is észrevetted, hogy mindaz a tudás, amely évszázadok alatt felgyűlt a falusi, paraszti társadalomban, a fogyasztói társadalom általánossá válásával visszaszorulóban, kiveszőfélben van. Pedig nekünk meggyőződésünk, hogy ma is nagyon fontos: építi a lelket, testet, még az is lehet, hogy életet is menthet nehéz helyzetben. Ezt a tudást ma már általánosan néphagyománynak nevezzük és apáról fiúra adták át őseink.

Jelentkezési határidő: 2023. július 31.

A hirdetés lejárt.

Kedves gyerekek, kedves szülők és pedagógusok!

Lezárult a 2022/2023-as tanévre meghirdetett 3 fordulós levelezőversenyünk, a HagyományOKOS, és elérkezett az eredményhirdetés napja.

A 2–4. osztályos gyermekeknek kiküldött feladatok őszi, téli és tavaszi témakörökhöz kapcsolódtak. A vetélkedő október–április hónapokat ölelte fel, és az eredményhirdetést júniusra ígértük. Reméljük, hogy a generációk közötti kapcsolatokat is erősíthettük, a gyerekeket a feladatokkal arra ösztönöztük, hogy hozzátartozóikat (szülőket, nagyszülőket, idősebb rokonokat), szomszédaikat faggassák ki, meséltessék, családi közös programként próbálják ki azokat a hagyományos tevékenységeket, amelyekből annak idején a gyerekek is természetszerűleg vették ki a részüket. Célunk volt az is, hogy lehetőleg az osztályközösségek is fogjanak össze, a kisdiákok együtt alkossanak, és szórakozva tanuljanak.

A Magyar Örökség díjjal kitüntetett Szalonna és Bandája zenekar hivatásként választotta a Kárpát-medence kultúrájának megőrzését és átörökítését. Egy olyan kultúrának, melynek gyökerei többszáz esztendőre tekintenek vissza és amely kultúra jelenthet igazi erőt megmaradásunkhoz.
 2023-ban már a negyedik FolkFórum Fesztivál kerül megszervezésre, ahol Maros szék etnikumainak népi kultúráját és hagyományait ünnepeljük.

A Teázz a Házban! eseményünk áprilisi alkalmának címe és egyben témája a Kaláka, a táncházmozgalomra épült tévéműsor volt. A nosztalgikusra sikerült pár óráról írt beszámolót Simonffy Katalin, a műsor egykori szerkesztője, műsorvezetője, és ezzel kapcsolatos felhívást is intéz az érdekeltekhez.

2023 nyarán harmadik alkalommal szervezzük meg a kovács táborunkat. 

Ismered azt a mesterembert, aki magának készíti a kalapácsokat, fogókat, vágókat? A tűz és a vas erejében hisz. Üllőt és fújtatót használ. Régen egy faluközösségben főként lópatkólással foglalkozott, de a céhekben tömörült legügyesebb mesterek gyertyatartókat, díszkorlátokat, kapukat készítettek.

Tovább csábít a Hagyományok Háza népszerű programja. A Kis fekete projekt 2020-ban indult hódító útjára, s az eltelt időben páratlan érdeklődés övezte. Idén a kezdeményezők mentorprogrammal is segítik az alkotókat az elmélyülésben.

Májusban egyedülálló eseményen vehetnek részt a kelmék festése, mintázása iránt érdeklődők. Vidák István magyar népművész, textilművész, nemezművész vezetésével egész hétvégés dúcos kelmenyomás képzést tartunk.
Májusban Nagy Mari Népművészet Mestere-díjas textil- és nemezművész vezetésével bőrrátéses nemeztáska készítő tanfolyamra kerül sor.

A Hagyományok Háza tizenkettedik alkalommal rendezi meg a Táncház Napját. Az intézmény – immár hagyományt teremteve – ismét felhívással fordul a világ magyarságához, ezúttal a Világraszóló Szatmári Táncházra várja a jelentkezőket.

1. oldal / 7


 TÁMOGATÓINK:  KIM logo color  nka 2023
Go to top