facebook   insta   yt color       

TÁMOGASD ALAPÍTVÁNYUNKAT!                                                                        

Hírek

Fiatal muzsikusok népzenei koncertjei, tánc- és énektanítás, élőszavas mesemondás, kézműves foglalkozás és hajnalig tartó táncház, mindehhez pedig finom borok is társulnak. Az idén a tusnádfürdői fenyvesek alatt a Csűrben a Kárpát-medence több tájegységének muzsikája is felcsendül. A tusványosi Kriza János Csűr programja a Hagyományok Háza és az Erdélyi Hagyományok Háza szervezésében jön létre.

Nagy sikerrel ért véget július 21-én a kiscsőszi Minden Magyarok Tánctábora-diaszpóra családi tábor. A jeles eseményre mintegy hetven résztvevő érkezett Magyarországról, külhonból és a diaszpórából. A találkozót Kovács Norbert Cimbi főszervező, az Élő Forrás Hagyományőrző Egyesület-Hunyor Népfőiskola elnöke értékeli.

Az Erdélyi Hagyományok Háza Alapítvány 5 napos kovács tábort szervez Simó Márton vezetésével 2024. augusztus 7-11. időszakban, Homoródalmáson (Hargita megye).

A kolozsvári Babeș-Bolyai Tudományegyetem Református Tanárképző és Zeneművészeti Kara az Erdélyi Hagyományok Háza Alapítvánnyal stratégiai partnerségben népzenei tantárgycsomag bevezetésével bővíti az erdélyi magyar nyelvű felsőoktatási palettát.

Az Erdélyi Hagyományok Háza Alapítvány a 2024/2025-ös tanévre nyílt pályázatot hirdet szociálisan hátrányos helyzetű, tehetséges diákok számára népzene, néptánc és kézművesség kategóriákban.

Elkezdődött a XXVIII. Kárpátaljai Népzene, Néptánc és Kézműves Tábor Sátoraljaújhelyen. A Rákóczi Hotel, Tábor és Rendezvényközpont ad otthont június 23-29. között a XXVIII. Kárpátaljai Népzene, Néptánc és Kézműves Tábornak. A jelenlegi helyszín kiválasztására a kárpátaljai helyzet miatt került sor, de az idei találkozó is hűen követi a korábbi péterfalvai táborok szellemiségét.

1978-ban szervezték meg először a világ első táncháztalálkozóját Székelyudvarhelyen. És bár voltak kihagyások, hosszú szünetek, a néptáncos lélekben mindig is zengett a szó, a dal, a tánc és közösség utáni vágy.

Tatán rendezik június 14-16-án a II. Kárpát-medencei Ifjú Népmesemondó Találkozót. A fabula-seregszemlére tizenöt ifjú mesemondó érkezik Magyarországról és külhonból. Az esemény fővédnöke Berecz András.

A Borsodi Magyar Közösségek Szövetsége Mente Egyesület és az Erdélyi Hagyományok Háza Alapítvány szervezésében sikeresen lezajlott a XIII. Dunán innen, Tiszán túl gyermek- és ifjúsági tehetségkutató előválogatója Madéfalván.


Június leginkább a gyerekek hónapja az alapítványnál, de a felnőttek sem fognak unatkozni, mert a táncházainkat megtartjuk, folytatódnak a hímző- és bűtorfestő képzések is, és egy csodálatos koncert megszervezésében is partner alapítványunk.

Kedves gyerekek, kedves szülők és pedagógusok!

Lezárult a 2023/2024-es tanévre meghirdetett 3 fordulós levelezőversenyünk, a HagyományOKOS, és elérkezett az eredményhirdetés napja. A 3–4. osztályos gyermekeknek kiküldött feladatok fő témái az ALMA, a FA és a MADÁR voltak. A vetélkedő október–április hónapokat ölelte fel, és az eredményhirdetést júniusra ígértük.

Június 7-én 17 órakor a Hagyományok Háza Halmos termében mutatják be Jávorszky Béla Szilárd Kelemen László – Erdélyből a világ című kötetét. Az eseményen Dr. Fehér Anikó népzenekutató, Papp István Gázsa népzenész, Dr. Árendás Péter népzenész, zenetanár és a könyv szerzője, Jávorszky Béla Szilárd beszélget Kelemen Lászlóval. A bemutató után 19 órától a Hagyományok Háza címzetes főigazgatója hangszert ragad és az Ökrös zenekarral ad koncertet.

Június 1-jén egész napos program várja a családokat és gyerekeket Gyimesközéplokon a megállói Majláth Gusztáv Károly Iskola udvarán.

Az egész napos program 10 órakor szentmisével kezdődik a gyimesközéploki templomban, majd 11 órától néptáncbemutatók lesznek a kultúrotthonban. 13 órától kézművesfoglalkozások és egy nagy népi játszótér várja a gyerekeket az iskola udvarán. Délután táncházban mulatunk André Csaba és Varga Zsuzsanna táncházgazdákkal.

A Magyar Állami Népi Együttes Horvátországba és Szlovéniába készül. Június 2-án az egykori monarchiai népszerű üdülőhelyen, Abbáziában (mai nevén Opatijában), másnap a hangulatos szlovén kisvárosban, Semičben lépnek fel.

XIII. Dunán innen, Tiszán túl címmel Kárpát-medencei gyermek- és ifjúsági seregszemlét hirdet a Borsodi Magyar Közösségek Szövetsége Mente Egyesület és az Erdélyi Hagyományok Háza Alapítvány, melynek célja a tehetségek felkarolása mellett az is, hogy a művészet és a magyarság értékeit népszerűsítse a fiatalok körében.

Már több évtizeddel ezelőtt is Kolozsvár lakói szívesen mentek a Hója erdőbe majálisozni. Nagy hagyománya volt ennek, így elsődleges célunk azt a hangulatot, közösségformáló jelleget újra felidézni a Családi FolkMajálison. Idén, május 25-én találkozzunk az Erdélyi Néprajzi Múzeum szabadtéri részlegén!

Májusban a táncé a főszerep az Erdélyi Hagyományok Házánál. A Táncház Napja alkalmából irodáink különböző programokat szerveznek, természetesen a fergeteges táncházak kiemelkednek közülük!

1972. május 6-án rendezték az első városi táncházat Budapesten. A kezdeményezés gyorsan terjedt a Kárpát-medencében és a diaszpórában élő magyarság körében.

Kiállítással emlékeznek a Meseszó Magyar Mesemondó és Szövegfolklór Egyesületet megalapításának tizedik évfordulójára. A „mesés tárlat” a Fonó Budai Zeneházban április végéig látogatható.

Április 26-án újra színpadra állítja Édeskeserű című  „erdélyi antológia”  előadását a Magyar Állami Népi Együttes a Hagyományok Házában. A táncköltemény korszerű vizuális nyelven, feszesebbre szerkesztett jelenetekkel, konkrétabban fogalmazva, de az alapüzenetét nem feledve éled újjá.

1. oldal / 9


 TÁMOGATÓINK:  KIM logo color  nka 2023
Go to top