facebook   insta   yt color       

TÁMOGASD ALAPÍTVÁNYUNKAT!                                                                        

Filmklub

Emlékidézni gyűlünk össze Kolozsváron is 2023. november 24-én, a táncházmozgalomra épült közel félévszázados tévéműsor, a Kaláka felelevenítésére.
FELHÍVÁS!
Keressük az 1978. május 27-én tartott csíkszeredai Csángó Kaláka résztvevőit (szereplőként/meghívottként részt vett akkori diákokat)!
Emlékidézésre gyűltünk össze az Erdélyi Hagyományok Házában 2023. április 20-án, egy csaknem félévszázados tévéműsor, a Kaláka felelevenítésére. A táncházmozgalomra épült Kaláka a Román Televízió Magyar Adásának egyik legjelentősebb műsora volt.

A Teázz a Házban! eseményünk áprilisi alkalmának címe és egyben témája a Kaláka, a táncházmozgalomra épült tévéműsor volt. A nosztalgikusra sikerült pár óráról írt beszámolót Simonffy Katalin, a műsor egykori szerkesztője, műsorvezetője, és ezzel kapcsolatos felhívást is intéz az érdekeltekhez.

Teázz a Házban! címmel havi rendszerességgel beszélgető esteket szervezünk Marosvásárhelyen, amely alkalmakon különböző, a népi kultúrát érintő témákban kötetlen beszélgetéseket folytatunk meghívottakkal.

Újra indulnak filmklub alkalmaink a nyári szünet után Marosvásárhelyen.. A szeptemberi filmvetítésen a Válaszúti hegy aljába’ című, Kallós Zoltán néprajzkutatóról szóló portréfilmet mutatjuk be a nagyközönségnek.

Az eseményre 2022. szeptember 27-én 19 órától kerül sor az alapítvány marosvásárhelyi székhelyén (Sáros utca/Târgului 1. szám), a részvétel ingyenes.

   Májusban két napot a szászcsávási népi kultúrának szentelünk. Az Isteni kéz című dokumentumfilm vetítése köré szervezett, teljes programsorozatra várjuk az érdeklődőket.

Áprilisban marosvásárhelyi székhelyünkön filmklubot indítunk, amelynek keretén belül néprajzi vonatkozású alkotásokat vetítünk az érdeklődőknek. A dokumentum-, riport- és művészfilm bemutatókat havonta szervezzük.

Zenés-táncos dokumentumfilm bemutatójára hívjuk az érdeklődőket Kolozsváron, az Erdélyi Hagyományok Háza Alapítvány székházába (Fő tér, 29. szám). A Két feltámadás című film a kalotaszegi Magyarvalkó és a máramarosi Sugatag faluk húsvéti szokásait dolgozta fel sajátos, lírai szerkesztésű megközelítésben.


 TÁMOGATÓINK:  KIM logo color  nka 2023
Go to top