facebook   insta   yt color       

TÁMOGASD ALAPÍTVÁNYUNKAT!                                                                        

Kárpát-medencei Kultúrpajta és Tündérkert Hálózat


Dobronak - Dobronoki György-ház

IDŐPONT | 2023 október 13. | 

HELYSZÍN | a Dobronoki György Ház és Kézművességek Háza és Pajta előtti udvar |

Fellépő: Kolompos zenekar

A dobronaki Petőfi Sándor Művelődés Egyesületben és Dobronak Község Magyar Nemzeti Önkormányzati Közösségében nagy hangsúlyt fektetünk a hagyományok megőrzésére, a népszokások és régi tevékenységek, munkák és azokat kísérő események felidézésére és újraismertetésére. Ezek közé tartozik a Hagyományőrzó kukoricafosztás. A múlt években felidézett és megrendezett hagyománynak falunkban és tágabb térségünkben is nagy sikere volt. Az idei rendezvény október 13-án lesz. De már október 12-én délután a gyerekek letörik a fosztésra kerülő kukoricát. Délelőtt pedig a kis ovodások és az iskola tanulói ügyesen megtisztítják, megfosztják a kukoricafejeket. A nagy munka után következik a tízórai, ahol a gyerekek kukoricából készült málét kóstolnak. Délután kezdődik a Kolompos zenekar koncertje. 

A rendezvény szervezője a Dobronak Községi Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség és a dobronaki „Petőfi Sándor” Művelődés Egyesület. A koncert a Kárpát-medencei Kultúrpajta és Tündérkert hálózat programja keretében valósult meg.

dobronok

IDŐPONT | 2023 szeptember 9. | 16:30

HELYSZÍN | a Dobronoki György Ház és Kézművességek Háza és Pajta előtti udvar |

Első alkalommal kerül megrendezésre a Dió fesztivál Dobronakon. Az esemény házigazdája a DKMÖNK. 

IDŐPONT | 2023 augusztus 28. | 19:00-21:00

HELYSZÍN | a Dobronoki György Ház és Kézművességek Háza és Pajta előtti udvar |

Fellépő: Laposa Julcsi és zenekara

A népzenei koncert helyszíne a két épület közötti pajtarészen kezdődik, ahol a köszöntés és a bemutatkozás után veszi kezdetét a népzenei utazás Laposa Julcsi Junior Prima díjas népzenész, zenei mediátor és zenekarának koncertje. A bevezető dalok után helyszínt váltunk, a gyerekek és felnőttek a pajta udvarán a diófát körbetáncolva részévé és aktív közreműködőjévé vállhatnak a koncertnek, az aprók és nagyok együtt meg is tanulhatják az új dallamokat. A foglalkozás második felében a diófa körül egy kis tánctanítás is volt, Toplak Alenka és Toplak Rudolf helyi néptácosokkal.

A rendezvény szervezője a Dobronak Községi Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség. A koncert a Kárpát-medencei Kultúrpajta és Tündérkert hálózat programja keretében valósult meg.

dobronak nyarbucsuztato

Emlékház és kézművességek háza a Muravidéken

Dobronak egyik látványossága a 2006-ban megnyílt Dobronoki György-ház, amelyben helytörténeti és néprajzi gyűjtemény tekinthető meg. Az épületet Dobronoki György jezsuita tanárról, a falu híres szülöttéről, a nagyszombati egyetem első rektoráról nevezték el, aki a 17. században élt itt. Mindazok, akik belépnek a nagy faajtón, visszacsöppennek a múltba, hiszen különféle régi dokumentumok segítségével betekintést kapnak Dobronoki György életébe, megismerhetik a helyi plébánia és a Szent Jakab-templom múltját. A kiállított ruházat, a régi bútorok, valamint a fiókok és a dobozok mélyéről előkerült fényképek betekintést nyújtanak a település egykori lakosainak életébe, hagyományaiba.


 TÁMOGATÓINK:  KIM logo color  nka 2023
Go to top