facebook   insta   yt color       

TÁMOGASD ALAPÍTVÁNYUNKAT!                                                                        

Kárpát-medencei Kultúrpajta és Tündérkert Hálózat


Csíkdelne - Csűr

IDŐPONT | 2023 október 10. | 17:30-21:00

Koncert Csíkdelnén

Amikor összeolvad a magyar kultúra, és a rock'n'roll forradalom szeretete. Ferenczi és a Rackák megmutatják, hogy fér össze a kalotaszegi hajnali Petőfi és Gérecz verseivel, illetve Hendrix zenéjével. A rendkívül energikus produkció mosolya bearanyozza a velük töltött tartalmas, információban, és humorban gazdag estét!

csikdelne pesti rackak

IDŐPONT | 2023 augusztus 15. | 18:00-23:00

Gasztronómia és história a Csíkdelnei Csűrben

2023 végén jelent meg Csíkszereda város gondozásában a Ferencesek főztje című történelmi szakácskönyv, amelynek eredetije a 1690-es évek körül kézírással készült a csíksomlyói ferences kolostorban.

A könyv ötletgazdája Gyarmati Zsolt – a Csíki Székely Múzeum korábbi igazgatója – és a megvalósításban részt vevő szakács, Szőcs Előd, illetve a könyv fotográfusa, Mihály László, már jó párszor jártak különböző alkalmakkor a csűrben.

Idén  egy olyan gasztronómiai eseményt rendezünk velük együtt,  amely keretében a vendégek megismerkedhetnek a könyvvel, majd a könyvben szereplő - minimum háromféle - étellel a tányérjukon is!

IDŐPONT | 2023 július 15. | 09:00-22:00

Megzenésített Petőfi-versek a bicentenárium évében a Csíkdelnei Csűrben

Sinha Róbert a Holland Királyi Zeneakadémián végzett magyarországi gitárművész. Harmadik éve vezeti Csíkszeredában azt a workshopot, amelynek eredményeként több tucat székelyföldi tehetséges gitárosból vált gitáros-énekes előadóművész, beavatást nyertek a versmegzenésítés világába, és mára számos saját produkcióval tudnak színpadra lépni. 

Az elmúlt években a csapat több alkalommal is megfordult a csűrben, és tavaly év végére közös CD-s könyvük jelent meg megzenésített Petőfi versekkel a Gryllus kiadónál. Mivel idén Petőfi emlékévet ünneplünk, szeretnénk ezt a műsorukat a csűr színpadán bemutatni a szélesebb közönség számára is.

 

IDŐPONT | 2023 július 14. | 17:00-22:00 

Vidám péntek délután és este az egész családnak

Pénteken, július 14-én koncertre és ezzel egyidőben gyerekfoglalkozásokra kerül sor a Csíkdelnei Kultúrcsűrben! Délután 5 órától lesz szövés szátfán és körmönfonás az Etti szövőműhellyel, Antal Eszter vezetésével és kollázstechnika foglalkozás Zsigmond Adéllal!

Ezt követően, hat órától Sinha Róbert, a Vámszer Géza Művészeti Népiskola oktatója és zenésztársai: Elekes Zoltán, Kovács István, Majla Géza és Páll András tartanak koncertet, melyen saját szerzeményeiket adják elő.

A kézműves foglalkozás a Vámszer Géza Művészeti Népiskola anyagi támogatásával és társszervezésében, míg a koncert a Kárpát-medencei Kultúrpajta és Tündérkert hálózat program keretén belül, Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósul meg.

Szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt!

IDŐPONT | 2023 június 27-28. | 09:00-19:00

Csíkdelne és a csűr-átalakítás - praktikus tanácsokkal
Egyre több csűr kap új funkciót Erdélyben és a Kárpát-medence más részein. Ugyanakkor egyre több építész kap felkérést ilyen tervezési feladatokra. 2015-ben egy székelyföldi kitekintésű, jó példákat bemutató kiadvány is készült a témában. 

IDŐPONT | 2023 június 10-11. | 15:00-18:00

Minikonferencia és fiatal alkotók művei Csíkdelnén a csűrben

A Csíkdelnei Kultúrcsűrben előadásokkal és zenei betétekkel színesített kiállításmegnyitót szervez az Agri-Cultura-Natura Transylvaniae Egyesület. 

A Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kar kihelyezett Sepsiszentgyörgyi Képzőművészeti Tanszékének első éves képzőművész növendékei azt a szemináriumi feladatot kapták, hogy egy újrahasznosított csűr terébe tervezzenek kreatív installációkat, szobrokat, festményeket. Az elkészült alkotásokból összeálló kiállítás megnyitójára  június 10-én délután 15.00-kor kerül sor a Csíkdelnei Kultúrcsűrben (cím: Csíkdelne 198.), amely egyúttal az egyetem Kortárs művészeti szemináriumának záró eseménye. A rendezvényre érkezők három rövid előadást is meghallgathatnak a témához kapcsolódóan:

Gazda Enikő, néprajzkutató - Csűr a Székelyföldön

Péter Alpár, képzőművész - Kortárs természet

Esztány Győző, építész - A csűr építészeti jelene

Az egyes előadások között az Én zenekar (Bertóti Johanna, Kiss Lehel, Páll András) játszik versmegzenésítéseket. 

A rendezvény nyitott és családbarát, mindenkit szeretettel várunk, a gyermekek számára kézműves foglalkozások lesznek a csűrkertben.

Egy gyönyörűen felújított csűr Csíkdelnén.

Az 1940-ben épült csűrt 2012-ben újítottuk fel és alakítottuk át többfunkciós épületté. A felújítással egyik célunk az volt, hogy kedvet és ötleteket adjunk más csűrtulajdonosoknak arra, hogy épített örökségüket ne bontsák le (ahogy ez ma szokásos), hanem a csűr nagy tereit használják új funkciókra. Mivel feltett szándékunk, hogy Székelyföld csűrjeinek megmaradását segítsük, szívesen megmutatjuk az érdeklődőknek, mi mire jutottunk - és örömmel megosztjuk jó és rossz tapasztalatainkat!

                csikdelne     csikdelne csur

A Csíkdelnei csűr már az átalakítás tervezésekor is mintaprojektnek készült, ezért az idelátogatók egy kétszeres nívódíjas építészeti alkotást tekinthetnek meg. A tulajdonos lelkes híve a csűrátalakításoknak, így rendszeresen nyújt tanácsadást a témában és évente számos alkalommal keresik meg ismeretlenül is azzal a céllal, hogy a delnei csűrt saját terveikhez ihletforrásként megtekintsék. A csűr programjai így részben arra is alkalmat adnak, hogy a résztvevők a csűrátalakítás gondolatával találkozzanak, és annak egy sikeres, igényes példáját testközelből megismerjék.


 TÁMOGATÓINK:  KIM logo color  nka 2023
Go to top