facebook   insta   yt color       

TÁMOGASD ALAPÍTVÁNYUNKAT!                                                                        

Kárpát-medencei Kultúrpajta és Tündérkert Hálózat


Gyimesközéplok - Borospataka Skanzen

IDŐPONT | 2023 május 6-7. | 10:00-19:00

Borkóstoló a hagyományok jegyében!

A XVII. században benépesedett gyimesi völgyeket a Patakok Országának is nevezik.

Az 52 lakott patak neveinek eredete napjainkra nagyrészt homályba vész, de néhányról azért tudunk: Borospatak az öregek elmondása szerint arról kapta nevét, hogy az itteni lakók közül többen borkereskedéssel foglalkoztak. Régebben Moldvával voltak elsősorban kereskedelmi kapcsolataik a helyieknek.  Ennek hagyományát újjáélesztve ad a Borospatakán található Gyimesi Skanzen  helyet a moldvai borok kóstolójának 2023-ban is. 

gyimesi skanzen borkostolo

IDŐPONT | 2023 április 21-23. | 10:00-18:00

„Nem úgy van most mint volt régen" - találkozó, közös tánc és tudásátadás

Egyre több felnőtt 30-40 éves korosztályú felnőtt tánccsoport alakult Székelyföldön az utóbbi években.

Gyimes az a Kárpát-medencei régió, ahol napjainkig a legjobban fellelhető még a hagyományos népzenei-, és néptánckincs. A  kétnapos rendezvény lehetőséget ad a résztvevőknek, hogy megismerkedjenek ezzel a kultúrával. Az esti táncházak zenészei, táncoktatói mellett helyi adatközlő táncosok, énekesek, zenészek teszik színesé a rendezvényt.

gyimesi skanzen talalkozo

Tizennégy házból álló Skanzen, rendezvényhelyszín, szálláshely és múzeum.

Meglátni és megszeretni – így kezdődött. 2002-ben a Szász család megvásárolta a jelenlegi területet, melyen egy öreg ház és egy csűr  árválkodott. 

Később a környező patakokból gyűjtötték a pusztulásra ítélt házakat, melyeket eredeti formájukat hűen megtartva itt újra felépítettek. 

A 2008 óta működő Skanzen 14 régi parasztház megmentésének eredménye. A hely egy olyan falumúzeum, mely szálláshelyként és rendezvényhelyszínként is működik. Bemutatja, őrzi, ápolja és átörökíti a hagyományokat az utókornak!

gyimesi skanzen


 TÁMOGATÓINK:  KIM logo color  nka 2023
Go to top