facebook   insta   yt color       

TÁMOGASD ALAPÍTVÁNYUNKAT!                                                                        

Szabadegyetemek

Nagy sikerrel zárult a Hagyományok Háza és az Erdélyi Hagyományok Háza Alapítvány negyedik Mikházi szabadegyeteme július elején. Az előadások és a programok nagyon látogatottak voltak, a résztvevők teli tarisznyával távoztak. A gazdag programsorozat két napját szemelvényekkel idézzük fel.

A Nyárád-menti, Marosvásárhely közelében fekvő Mikháza az erdélyi kultúrának emblematikus helye. Lehet, hogy kevesen tudják, de a mikházi ferencesek rendfőnöke volt Kájoni János, a Cantionale Catholicum és a róla elnevezett Kódex szerzője. Itt, egyházi keretek között, a kolostorban indult el az iskolai oktatás, amelyet később Vásárhelyre helyeztek. Itt született Kacsó Sándor hírlapíró és Széllyes Sándor, a legendás Székely Népi Együttes vezéralakja.

Örömmel jelentjük be, hogy idén is megszervezzük a Mikházi Hagyományok Háza Szabadegyetemet! Időpont: 2023. július 7-8.

A III. Mikházi Szabadegyetem programja a plenáris előadások mellett 8 panelt tartalmaz különböző, a hagyományápoláshoz köthető tematikákban. Csütörtökön, 2022. szeptember elsején ünnepélyes kiállításmegnyitóval kezdődik eseményünk.

  Idén harmadik éve, hogy a Hagyományok Háza és az Erdélyi Hagyományok Háza Alapítvány Mikházi Szabadegyetemet szervez a népi kultúra népszerűsítését feladatul vállaló erdélyi civil szervezetek képviselőinek – népzenészeknek, néptáncosoknak, kézműveseknek, mesemondóknak –, azoknak a társadalmi szereplőknek, akik meghatározzák kulturális és oktatási intézményeink népi tudásátadás szakterületén kínált tartalmait.

 

 A programváltoztatás jogát fenntartjuk!

   Az Erdélyi Hagyományok Háza Alapítvány és a Kallós Zoltán Alapítvány a táncházmozgalom 50 éves évfordulója alkalmából 2022. május 7-8. között megszervezi a Széki Szabadegyetemet. Néprajzi előadásokkal, kerekasztalbeszélgetésekkel, kiállításokkal, koncertekkel és gyermekfoglalkozásokkal várjuk mindazokat, akiket érdekel Szék kultúrája, vagy a táncházmozgalom már magával ragadta.

A Maros megyei Mikházán került megrendezésre a budapesti Hagyományok Háza Szabadegyeteme 2021 auguszusában, melynek szervezésébe az Erdélyi Hagyományok Háza Alapítványt és a Maros Művészegyüttest is bevonták. A szakmai fórumra az egész Kárpát-medencéből érkeztek szakemberek, meghívást kaptak a stratégiai civil partnerek, a romániai magyar hivatásos együttesek, részt vettek az erdélyi néptánc- és zeneoktatással foglalkozó csoportok vezetői, a néphagyománnyal, a népi kultúra továbbadásával, visszatanításával foglalkozó pedagógusok is.

A nyárádmenti, Marosvásárhely közelében fekvő Mikháza az erdélyi kultúrának emblematikus helye. Lehet, hogy kevesen tudják, de a mikházi ferencesek rendfőnöke volt Kájoni János, a Cantionale Catholicum és a róla elnevezett Kódex szerzője, itt, egyházi keretek között, a kolostorban indult el az iskolai oktatás, amelyet később Marosvásárhelyre helyeztek. Itt született Kacsó Sándor hírlapíró és Széllyes Sándor, a legendás Székely Népi Együttes vezéralakja.

Ezekhez a gyökerekhez szeretnénk vissza térni a Mikházi Szabadegyetem megrendezésével, mely 2019-ben került első alkalommal megrendezésre. 


 TÁMOGATÓINK:  KIM logo color  nka 2023
Go to top