facebook   insta   yt color       

TÁMOGASD ALAPÍTVÁNYUNKAT!                                                                        

Családi programok

Június 1-jén egész napos program várja a családokat és gyerekeket Gyimesközéplokon a megállói Majláth Gusztáv Károly Iskola udvarán.

Az egész napos program 10 órakor szentmisével kezdődik a gyimesközéploki templomban, majd 11 órától néptáncbemutatók lesznek a kultúrotthonban. 13 órától kézművesfoglalkozások és egy nagy népi játszótér várja a gyerekeket az iskola udvarán. Délután táncházban mulatunk André Csaba és Varga Zsuzsanna táncházgazdákkal.

Már több évtizeddel ezelőtt is Kolozsvár lakói szívesen mentek a Hója erdőbe majálisozni. Nagy hagyománya volt ennek, így elsődleges célunk azt a hangulatot, közösségformáló jelleget újra felidézni a Családi FolkMajálison. Idén, május 25-én találkozzunk az Erdélyi Néprajzi Múzeum szabadtéri részlegén!

Az új tanévben is folytatódnak a Gyermektáncház alkalmak Marosvásárhelyen. Rendszeresen szervezett gyermektáncházakba várjuk az óvódás és kisiskolás gyerekeket egyaránt!
Közösségi adventre hangolódásra hívjuk a családokat Kolozsváron a Heltai FolkCenterbe!

Havi rendszerességgel ifjúsági táncházat szervezünk a 12-18 éves korosztályú fiataloknak, ahol a zenét is fiatal zenészek biztosítják.

A kocsma-kvízek népszerű szórakoztató programok a felnőttek körében, ezért ezzel a szórakozási lehetőséggel szólítjuk meg a fiatalokat Csíkszeredában, természetesen a folk témakörben.
Az adventi időszak mozgalmas heteiben sokszor elfelejtjük, hogy a karácsonyt megelőző négy hét a lecsendesedésről, a családdal eltöltött közös készülődésről, a befelé fordulásról, a fény megszületésére való várakozásról kellene szóljon.
Ennek a gondolatnak a jegyében hívjuk a családokat tartalmas, de meghitt együttlétekre, ahol lehetőségünk lesz közösen alkotni.
Hagyományos módon az adventi időszakban a Szeredai táncház szünetel. De nem lélegzetvisszafojtva várjuk a karácsonyt, hanem december 7-én a mulatság helyett FOLK-Activityt szervezünk Csíkszeredában, a Zengő Térben. Az Activity egy méltán népszerű, szórakoztató társasjáték, ahol a kreativitás megmutatkozik szóban, rajzban és pantomimos játékban.

Az ünnepeket megelőző mozgalmas hetekben sokszor elfelejtük, hogy a karácsonyt megelőző hetek a lecsendesedésről, a családdal eltöltött közös készülődésről, a befelé fordulásról, a fény megszületésére való várakozásról kellene szóljon. Az adventi időszak közeledtével, a nappalok rövidülésével talán kicsit sikerül lelassulnunk, magunkra és családunkra figyelnünk.

A Tiszta Forrás Alapítvány és az Erdélyi Hagyományok Háza Alapítvány, a Hagyományok Háza és az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával 2022. november 17-27. között, a Magyar népdal és népköltészet hetén NÉPDALKALÁKÁT szervez.

Székelyudvarhelyen és Marosvásárhelyen gyermektáncházaink heti rendszerességgel működnek. 

A marosvásárhelyi családok körében jól ismert, 2000 óta működő Gézengúz gyermektáncház és játszóház program az évek során sok-sok kisgyereknek, óvodásnak és kisiskolásnak nyújtotta az első ismereteket hagyományainkról, és biztosította az első találkozást a népi kultúrával, természetesen a gyerekekhez legközelebb álló nyelven: a zene, a tánc, a játék által.

Komplex gyermekfoglalkozásokat szervezünk október folyamán nagycsoportos óvodásoknak és kisiskolásoknak Marosvásárhelyen és Kolozsváron.
18 év fölötti lányokat és asszonyokat várunk kacagókalákába Kolozsváron.
Barabás László gyűjtései és Bálint Zsigmond fotográfus munkái nyomán tudjuk, hogy Alsósófalván a farsangi fonót nevezték így, a fonóbeli munka közben eljátszott játékok, elmesélt történetek és a hozzá kapcsolódó hangulat kifejezője volt.

Alapítványunk a 9. Vásárhelyi Forgatag folkprogramjainak megvalósítója. Előadásokkal, szórakoztató és ismeretterjesztő programokkal, kézműves tevékenységekkel tesszük gazdagabbá a közösségépítő családias rendezvénysorozatot.

Húsvéthoz közeledve tojásíró kalákába hívunk kicsiket és nagyokat Marosvásárhelyen is!
Közösen hímestojást készítünk, batikoljuk is, meg vissza is maratjuk a mintákat, beszélgetünk a hagyományos húsvéti előkészületekről és hangolódunk az ünnepre.
Húsvéthoz közeledve tojásíró kalákába hívunk kicsiket és nagyokat!

Közösen hímestojást készítünk, beszélgetünk a hagyományos húsvéti előkészületekről és hangolódunk az ünnepre. Mindezt április 4-15. között.
A hagyomány éltetésének egyik eszköze lehet, ha minél többet és minél többen énekelünk, zenélünk.
Az Erdélyi Hagyományok Háza Alapítvány csíkszeredai területi irodája, elismert oktatók bevonásával népének és népdaléneklő programot indít RENDHAGYÓ ÉNEKÓRA címmel.
 
A „Mese, mese, mátka…” egy összetett, mesés-játékos foglalkozás, amely élőszavas mesemondásból és ezt követően gyakorlati tapasztalatszerzésből áll, a népi játékok eljátszása által. A népmesék olyan történetek, melyek útmutatóként szolgálnak az isteni rendhez való visszaigazodáshoz.
 
Az Erdélyi Hagyományok Háza csíkszeredai székhelyén ölbeli játék alkalmakra várjuk a kisgyerekeseket!
Az Erdélyi Hagyományok Háza Alapítvány online levelezőversenyt hirdet II–IV. osztályos gyerekeknek 3 fordulóban: farsangi, húsvéti és pünkösdi témakörben.

Az adventi időszak elsősorban a karácsonyvárás és az ünnepre készülődés időszaka, éppen ezért mi is a ráhangolódásban segítünk decemberi programjainkkal. Karácsonyra hangoló kézműves alkalmakra várunk szeretettel kicsiket és nagyokat Kolozsváron.

Az ünnepi hangolódás és népi kultúránk értékeinek továbbörökítése jegyében szervezzük meg az adventi hetek eseményeit.

Az Erdélyi Hagyományok Háza színes programkínálattal járul hozzá az idei Forgataghoz. Programkínálatunk lefedi az összes korosztályt, és természetesen a hagyományok, a magyar népi kultúra köré szerveződik.

A Hangszersimogató program keretén belül a gyermekek számos népi hangszert ismerhettek meg...

Kolozsváron JelesNapTár néven indította útjára Györgyös Mányi Emlékház  a jeles napjaink köré épített foglalkozásokat, innen merítve az ötletet, több településen együttműködésben folynak a foglalkozások. 


 TÁMOGATÓINK:  KIM logo color  nka 2023
Go to top