facebook   insta   yt color       

TÁMOGASD ALAPÍTVÁNYUNKAT!                                                                        

Az idei Kárpátaljai Népzene, Néptánc és Kézműves Tábortalálkozó szervezője a Kárpátalja Népi Kulturális Örökségének és Népi Hagyományainak Megőrzéséért Társadalmi Szervezet, a Hagyományok Háza Hálózat-Kárpátalja, valamint a Pál család. A tábor szakmai vezetője Pál István Szalonna.

A jeles eseményen 360 résztvevőre – néptáncegyüttesekre, népzenészekre, népművészettel foglalkozókra és az őket kísérő felkészítő tanárokra és oktatókra – számítanak. Az említett létszámból háromszázan Kárpátaljáról, mintegy félszázan Magyarországról érkeznek, a Szilágy megyei Zilah egy ötfős csapattal képviseli Partiumot.   

           karpataljai neptanc tabor2 2024          karpataljai neptanc tabor 2024

„A tábor nem egy pihenőhely, hanem egy  ’edzőtábor’, ahol alapkövetelmény a szakmaiság – értékeli az összejövetelt Pál Katalin hálózati szakreferens, táborvezető. – A gyerekeket jutalomból hívtuk meg. Az érkezők egy része állandó résztvevője a Hagyományok Háza Hálózat mentorprogramjának, rajtuk kívül azokra a fiatalokra is számítunk, akik a különböző megmérettetéseken, mint például Szól a fülemüle tehetségkutatón, vagy az Által mennék én a Tiszán népdaléneklési versenyen kiemelkedő eredményeket értek el.”

karpataljai neptanc tabor1 2024

A tábor menetrendje évek óta nem változik. 9-18 óráig a résztvevők – hangszeres népzene, néptánc, népiének, kézműves – foglalkozásokon vesznek részt. A hétfői és pénteki nap kissé eltér e beosztástól, mivel a hét első napját a megnyitó kezdi, s este szervezik a mentorprogramban résztvevő együttesek találkozóját. A bemutatkozást szakmai megbeszélés, értékelés követi. A pénteki nap középpontjában a táborzáró áll. 

Különleges kulturális eseménynek tekinthető a Kárpátalja Néptáncegyüttes csütörtök esti fellépése a Kárpátalja hangjai című produkcióval. Az egyetlen kárpátaljai félhivatásos együttes tagjainak háromnegyed része Magyarországon él, és e körülmények között szereplésük mind a színpadra lépőknek, mind pedig a gyerekeknek is igazi élményt jelent. 

 


 TÁMOGATÓINK:  KIM logo color  nka 2023
Go to top