facebook   insta   yt color       

TÁMOGASD ALAPÍTVÁNYUNKAT!                                                                        

Különös dolgokat képes kialakítani a földrajzi elzártság, a történelem kanyarjai, többek között egyedülálló énekes többszólamúságot. A korzikai Ensemble Tavagna nevű énekegyüttes mindenképpen ezt a tézist igazolja, no meg azt is, hogy egy kis közösség jelentős mértékben a kulturális önazonosság fenntartásában igyekszik megélni saját hétköznapi autonómiáját.

Az egyházzenéből ered, de világi dallamokat, népdalokat is bőven tartalmaz az Ensemble Tavagna repertoárja, amellyel október első felében a hasonlóképpen egyedülálló szászcsávási dalárdával együtt varázsolta el több erdélyi város közönségét. Az Erdélyi Hagyományok Háza által szervezett turné arra is alkalmas volt, hogy beszélgetések keretében a korzikai mindennapokról, önrendelkezési lehetőségekről, illetve az arra irányuló igényről is első kézből értesüljenek az érdeklődők.

A különleges énekstílus évszázadok folyamán alakult ki, ám a polgárosodás, illetve a globalizáció ugyanúgy végveszélybe sodorta, mint az erdélyi népi kultúrát. A páratlan hagyományt hasonlóképpen az 1970-es években kibontakozó revival mentette meg, annyi különbséggel, hogy Korzikán ellenkező irányú folyamat ment végbe: maguk a közösségek ismerték fel a hagyományok megőrzésének fontosságát, az abban rejlő lehetőségeket. A földrajzi sajátosságok révén – hegyek által sűrűn barázdált a sziget – szinte valamennyi völgy külön tájegység, ami különleges kulturális gazdagságot is biztosít. Napjainkban hat-hét, külföldön is ismert énekegyüttes működik a Franciaországhoz tartozó szigeten, sokkal nagyobb azonban azoknak a száma, amelyek szinte kizárólag a helyi közösség önazonosságát szolgálja.

Az elsősorban idegenforgalomból élő szigeten kulturális tanács ernyője alatt zajlik nemcsak a művészeti tevékenység, de az oktatás egy része is: konkrétan épp az énekkultúra táplálására hivatott zenei képzés, amely a francia felsőfokú képzettséggel azonos értékű.

Bár nemrég a francia államelnök Korzika autonómiájáról minden korábbinál megengedőbben nyilatkozott, az önrendelkezés iránti igény nem mondható egyöntetűnek a sziget lakói körében. Az Ensemble Tavagna tagjai szerint – akik különböző civil foglalkozások, vállalkozások mellett gyakorolják magas művészi szinten a többszólamú éneklést – a mezőgazdaság, a turizmus, a környezetvédelem terén az eddiginél többel kecsegtetne az autonómia. Addig is azonban minden megtesznek annak érdekében, hogy kulturális örökségük révén bizonyítsák Korzika egyediségét.

Csinta Samu

Az Ensemble Tavagna a masrovásárhelyi vártemplomban

FOX 23216 kisebb

Fotó: Szigeti Szenner Szilárd

 


 TÁMOGATÓINK:  KIM logo color  nka 2023
Go to top