facebook   insta   yt color       

TÁMOGASD ALAPÍTVÁNYUNKAT!                                                                        

 Korzika szigetén a földrajzi elzártság és a történelem fordulatai egyedülálló énekes többszólamúságot alakítottak ki az évszázadok folyamán. Ezt a páratlan hagyományt az 1970-es években a revival a kihalás széléről mentette meg az utókor számára. Ma a korzikaiak autonómiájának, kulturális önazonosságának egyik fő sarokköve az a - férfiak által előadott - többszólamú énekstílus, melynek gyökerei az egyházzenéből erednek ugyan, ám repertoárja világi dallamokban, népdalokban is gazdag. Ezek a különleges, érzelmektől feszülő, szívfacsaró dallamok ritkán csendülnek fel hazánkban. Az Ensemble Tavagna a műfaj legjobbjai közé tartozik.

A turné koncertjein a korzikai együttes Erdély voltaképpen egyetlen valóban hagyományos többszólamú énekes formációjával, a Szászcsávási Dalárdával lép színpadra, s ereszkedik alá az apáról fiúkra szálló énekszólamok közé, hogy a világ forgását egy rövidke időre megállítsák, és az őket hallgatók elcsendesülhessenek, és megerősödjenek lélekben, identitásban. Szászcsávás, Marosvásárhelytől 30 km-re délnyugatra fekszik. A Kis-Küküllő völgyének, bal partján egy észak-déli fekvésű harántvölgy ölén terül el a magyar és cigány lakosságú kistelepülés.

A szászcsávási többszólamú énekhagyomány eredete a XVIII-XIX. század fordulójára vezethető vissza. Ekkor kezdte idősebb Belle József kántortanító az egyházi énekekhez betanítani azt a középkori eredetű többszólamú éneklésmódot, ami az azóta eltelt időben folklorizálódott, és kivételes hagyományként él a magyar nyelvterületen. 1837. február 12-ét említik először, amikor a templomavatási ünnepségen megszólalt a csávási kórus.

A falu lakói a kottát nem ismerik, a szólamszerkesztés elveit azonban a környezetükből tanulják el, és alkalmazzák ösztönösen akár újonnan megismert dallamokra is. A szólamban éneklés spontán körülmények között mindig improvizálva történik; az énekesek saját hangterjedelmük, pillanatnyi hangulatuk és az alkalmi kórus összetétele alapján több szólamban is képesek lehetnek énekelni. A szólamok szerkesztése bizonyos egyszerű alapelvek betartása mellett a körülményekhez alkalmazkodva történik.

A műsor szerkesztői: dr. Salamon Soma, dr. Kelemen László

A turné helyszínei:

október 10. (csütörtök), 19:00 - Sepsiszentgyörgy - Krisztus Király templom

október 11. (péntek), 20:00 - Csíkszereda - Millennium templom

október 12. (szombat), 18:30 - Marosvásárhely - Vártemplom

október 13. (vasárnap), 18:00 - Kolozsvár – Belvárosi Unitárius templom

október 14. (hétfő), 18:00 - Nagyvárad - Réti Református templom (csak az Ensemble Tavagna lép fel)

Eseményünk a részvétel adomány alapú, javasolt adomány 30 ron.
* Az eseményen fotó és filmfelvétel készülhet. Az eseményen való részvétellel beleegyezik, hogy az itt készült felvételeken szerepelhet, és az alapítvány ezeket kizárólag programjainak népszerűsítése céljából használhatja.
 
plakat A2 online Osszes HUN kisebb

 TÁMOGATÓINK:  KIM logo color  nka 2023
Go to top