facebook   insta   yt color       

TÁMOGASD ALAPÍTVÁNYUNKAT!                                                                        

   2024. augusztus 8-án – a legendás észak-macedón énekes, Esma Redžepova születésnapján – harmadik alkalommal rendezik meg a Nemzetközi Cigány Dal Napját. Az eseménysorozatban idén már hat ország 15 helyszíne vesz részt és 50 zenekar fellépésre kerül sor Magyarországon és külföldön Rostás Mihály „Mazsi” (a Lakatos Mónika és a Romengo és a Mazsimo Gipsymo zenekarok alapítója és zenekarvezetője) kezdeményezésére.

   A Nemzetközi Cigány Dal Napja eseménysorozat arca Lakatos Mónika Kossuth- és WOMEX életműdíjas roma énekesnő. A Nemzetközi Cigány Dal Napja a sokszínűséget ünnepli legendás cigány és nemcigány művészek részvételével évről-évre bővülő helyszín- és programkínálattal. 2024-ben tíz magyarországi városban, valamint öt külföldi helyszínen, közel ötven fellépő zenekarral várják a közönséget a Nemzetközi Cigány és Világzenei Hálózat szervezésében ingyenes koncertekkel. Flamencotól a balkáni rezebandákig, cigány hallgatóktól a jazzes ritmusokig elvarázsol bennünket a cigány kultúra életöröme, dimanizmusa és mélysége egyaránt. A szervezők arra biztatnak mindenkit, hogy merüljenek el a felejthetetlen zenei élményekben jobban megismerve, megtapasztalva a cigány kultúra mellett a saját kulturális sokszínűségünket is. 

cigany dal napja 2024 fb event 19201005px mvhely

   Európa egyik legszínesebb, leggazdagabb nemzetisége a cigányság páratlan és a mai napig élő, fejlődő zenei kultúrával, amely a történelem során is számos ponton járult hozzá az európai zenekultúra fejlődéséhez. Nincs még egy olyan népcsoport, amely jelen lenne az Unió összes országában, ily módon az európai közösségnek nagyon fontos összetartó ereje a cigányság. A cigány kultúra félreismerhetetlenül magán hordozza a saját jegyeket, egyúttal visszatükrözi a velük kapcsolatba kerülő nemzetek jellegzetességeit is. A spanyol flamenco eleganciájától a szerbiai rezesbandák magával ragadó erejéig képes átölelni egész Európát és a világot, hirdetve a romák szokásait, nyelvét és végtelen életörömét! Kultúrájuk egyik legékesebb része az, amelyik a magyar nemzettel virágzik évszázadok óta, olyan gyümölcsöket teremtve, mint az éttermi cigányzene, az oláh-cigány muzsika és tánc, vagy a vonós magyar népzene.

   Rostás Mihály „Mazsi”, a Cigány Dal Napjának ötletgazdája, művészeti vezetője és főszervezője az elmúlt évtizedekben négy kontinens, több mint harminc országában koncertezett a Kossuth-díjas és Womex életműdíjas Lakatos Mónika és a Romengo zenekar vezetőjeként és menedzsereként. Megtapasztalva és cigányul szót értve a különböző országok cigányzenei fesztiváljaival és cigány zenekaraival, hívta életre a Nemzetközi Cigány Dal Napja hiánypótló kezdeményezést és egyben a nemzetközi cigányzenei együttműködésekért sokrétűen tevékenykedő Nemzetközi Cigány és Világzenei Hálózatot egyaránt. 

   Az eseménysorozathoz kapcsolódik az Erdélyi Hagyományok Háza Alapítvány is két marosvásárhelyi koncerttel, amelyek augusztus 8-án 19 órától veszik kezdetüket. Helyszín: Nyári színpad - Rózsák tere 42. szám.

A fellépőkről:

19:00 Balogh Melinda – Napkerék - erdélyi cigány népzene

   A Napkerék produkciót Balogh Melinda énekes hívta életre 2019-ben, egy erdélyi cigány népzenei anyagból merítkező lemez elkészítésével, melynek zenei rendezője Kelemen László zenész, zeneszerző volt és a Fonó Budai Zeneház kiadásában jelent meg, majd a Transglobal World Music Chart listájára is felkerült. Balogh Melinda énekes és zenészbarátai az erdélyi cigányság népzenéjéből adnak ízelítőt. Változatos hangszerelés és kiváló zenei szerkesztés gondoskodik arról, hogy megmutassák milyen sokrétűek voltak a régi erdélyi falusi cigánybandák, melyeknek repertoárjából előkerülnek jól ismert és ma már egyáltalán nem játszott dallamok. „Világosan látszik immár, hogy a régiek tudását csak így tudjuk megőrizni és átadni az újabb és újabb generációknak, szívből szívbe. Enélkül a tudás nélkül pedig szegényebbek lennénk, Erdélyben és mindenhol a világon, mindannyian.” (Kelemen László)

Balogh Melinda 20240704 124423 0000

A zenekar tagjai:

Balogh Melinda – ének

Szilágyi Tóni – ének, hegedű, gitár

Tókos-Csongor Attila – hegedű

Légrádi Gábor – szaxofon, tárogató

Csurkulya József – cimbalom

Áda Bálint – harmonika

Papp Endre – 3 és 4 húros brácsa

Bognár András – nagybőgő 

20:30 Kanizsa Csillagai

   A Kanizsa Csillagai együttes 1993-ban alakult nagykanizsai oláh, beás és szintó cigány fiatalokból. Jelenleg azon kevés együttesek közé tartoznak, akik a beás népcsoport dalait, táncait is ápolják. Az együttes bejárta koncertjeivel egész Európát, Tajvant, de számos fellépésnek tettek eleget Magyarországon is. Az együttesvezető, Horváth Zoltán gyűjtéseiből és saját szerzeményeiből megjelent több lemezük Magyarországon és külföldön egyaránt. Munkájukat számos elismeréssel jutalmazták. Több nagykanizsai és Zala megyei elismerés mellett aMagyar Köztársaság Elnökének Ezüstérme” és a” Pro Cultura Minoritatum Hungariae” díjakat is megkapták. Előadásukon többnyire saját lemezeikről válogatott lovári, beás és magyar nyelvű dalokat fognak előadni.

kanizsa csillagai

A Kanizsa Csillagai együttes tagjai: 

Horváth Zoltánné”Ibi”, Jobbik Laura”Lola”, Ifj.Horváth Zoltán”Zotya”, Horváth Sándor és az együttesvezető Horváth Zoltán.
https://www.youtube.com/watch?v=NLWANtnO3F4&ab_channel=KACSIME

Az esemény főszervezője a Nemzetközi Cigány - és Világzenei Hálózat, Marosvásárhelyi társzervezője az Erdélyi Hagyományok Háza Alapítvány.

Művészeti vezető: Rostás Mihály "Mazsi"

Támogatók: Kisfaludy Turisztikai Fejlesztési Program, Visit Hungary, MOL - Új Európa Alapítvány, NKA – Nemzeti Kulturális Alap, Kulturális és Innovációs Minisztérium


 TÁMOGATÓINK:  KIM logo color  nka 2023
Go to top