facebook   insta   yt color       

Emléket idézni gyűlünk össze Csíkszeredában 2024. március 23-án 13 órától a táncházmozgalomra épült közel félévszázados tévéműsor, a Kaláka felelevenítésére. Az első kalákás találkozóra az Erdélyi Hagyományok Háza Alapítvány marosvásárhelyi székhelyén került sor 2023. április 20-án. A Kaláka egy csaknem félévszázados tévéműsor, amely a táncházmozgalomra épült, és a Román Televízió Magyar Adásának egyik legjelentősebb műsora volt. A három év, 1977. november 21. és 1980. október 24. között elkészült kilenc adásnak mindmáig meghatározó jelentősége van abban, hogy a résztvevő több száz középiskolás diákkal több százezer néző figyelmét ráirányította az erdélyi/romániai magyarság szellemi és tárgyi örökségére. Együtt tapasztaltuk meg a néphagyományok megtartó erejéhez való lelki kötődést. A Kaláka – kimondatlanul – szembefordult a ‘70-es évek közepétől erősödő, a nemzeti tudatot kioltani szándékozó romániai kultúrforradalommal.

facebook fekvo poszt 01

Élő tér teremtődött meg beszélgetésünk során a közönséggel, amit az RTV archívumában megtalálható filmtöredékek és videófelvételek is megerősítettek. Nehéz idők voltak akkor is, de a közösségbe behozott szentség odaadásból, hűségből, szépségből, örömteremtésből született. Sokan, akik akkor részt vettek ebben a mozgalomban, és abból táplálkoztak, ami ott létrejött, ma meghatározó személyiségei kultúránknak. Közösségépítők, akik tudják, hogyan kell a múlt értékeinek felhasználásával jövőt építeni.

   Négy év alatt 9 Kaláka műsor készült el, Erdély közel 30 nagy múltú középiskoláját és szinte minden jelentős néprajzi tájegységet felvonultatva. A rendezvények közel 1000 résztvevőt és sok szakembert mozgósítottak. 1980-ban megszűnt a műsor, öt évvel később az adás is. A felvételek helyszínei között volt Kolozsvár, Marosvásárhely, Csíkszereda, Beszterce, Rugonfalva.

   Már évekkel ezelőtt megszületett egy könyv kiadásának ötlete, amely a KALÁKA által elindított, valamint az általa megerősített mozgalomnak a történetét hivatott feltárni az elérhető források, a korabeli sajtó, a résztvevők emlékei, kallódó fotó- és videóanyagok, mélyinterjúk alapján. Tudni- és tudatni szeretnénk, hogy akik részt vettek benne, a későbbiekben hogyan kamatoztatták saját életükben azt a szellemiséget. A feldolgozatlan tévékritikákon, az erdélyi táncházmozgalom kapcsán elhangzott hivatkozásokon kívül kevés elemző írás született erről a kultúrtörténeti eseményt teremtő tévésorozatról.

   Az első találkozást több is követte Kolozsváron és Sepsiszentgyörgyön, most pedig Csíkszeredába hívjuk mindazokat, akik részt vettek a műsor elkészültében, vagy bármiféle képpen kötődnek hozzá. A műsor szerkesztői, alkotói szívesen veszik a kapcsolódást. Az elkövetkező hónapokban szeretnénk felkutatni és találkozni olyan egykori diákokkal, akik résztvettek a műsorok felvételeinek alkalmain.

   Az előzőekhez hasonló beszélgetésre hívjuk a csíki közönséget is, ahol a meghívottak szintén a Kalákák aktív résztvevői lesznek: András Mihály, Bíró István, Györfi Pál, Horváth Pali, Kalapáti Jolán, Lakatos Péter, László Csaba, Pávai István, Szabó Györgyi, Szilágyi Gödri Ildikó, Zakariás Erzsébet.

A beszélgetés moderátorai: Csinta Samu újságíró és Simonffy Katalin televíziós műsorszerkesztő.

Helyszín: Csíkszereda, Városi Művelődési Ház - Hunyadi László kamaraterem

A program az Erdélyi Hagyományok Háza és a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes partnerségében valósul meg.

Névtelen terv 1


 TÁMOGATÓINK:  KIM logo color  nka 2023
Go to top