facebook   insta   yt color       

2024. március 20-22 között népi iparművészeti zsűrire kerül sor Nagyváradon az Erdélyi Hagyományok Háza alapítvány és a Hagyományok Háza szervezésében. Ennek keretében, igény szerint egyéni konzultációt biztosítunk minden olyan alkotónak, aki tárgyával részt vesz a zsűrizésen.

Miért fontos a zsűrizés?

Mert a népi kézművesség legkiválóbb szakértői, néprajzkutatók és mesterek véleményezik és minősítik a tárgyakat. Ezeknek a minősítéseknek birtokában a későbbiekben Népi Tárgyalkotó Iparművésszé válhatnak az alkotók. Ez a cím szakmai rangot jelent, minőséget biztosít, a népi kézművesség alkotói közül kiemeli a legkiválóbbakat. Maga a zsűrizés és egyéni konzultáció lehetőséget teremt a szakmai visszajelzésre mindazoknak, akik fontosnak vélik mesterségükben a fejlődést, előrehaladást.

Milyen kategóriákban lehet zsűriztetni?

Faragott fa, csont, szaru; naiv szobor; viselet; csipke; hímzés; szőttes; népviseleti baba; mézeskalács; fonott és szőtt használati tárgyak vessző, gyékény, csuhé, nád, szalma alapanyagból; bőrműves tárgyak; hímes tojás; mézeskalács; kovács; fazekas munka; népi ékszer és más egyéb kategóriák

Mit kell tudni a népi iparművészeti zsűrizésről?

A hagyományőrzéssel és a néphagyomány gondozásával kapcsolatos állami feladatokat a Hagyományok Háza látja el. A zsűri véleményezi a népi iparművészeti, a hagyományos tárgyalkotó népművészeti minősíttetés céljából megküldött vagy bejelentett alkotásokat.
Az alkotások minősítése azoknak a kortárs alkotó embereknek lehet fontos, akik olyan termékeket készítenek, amelyek a népi hagyományból kiindulva a mai életünkbe illeszthetőek.

Jelentkezés módja: a jelentkezési lap ide kattintva elérhető.

Jelentkezési határidő: február 12.

További információk a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címen, 0773855700 telefonszámon kérhető.

nepi iparmuveszeti zsuri 2024 tavasz


 TÁMOGATÓINK:  KIM logo color  nka 2023
Go to top