facebook   insta   yt color       

TÁMOGASD ALAPÍTVÁNYUNKAT!                                                                        

Sara Ferenc

Sára Ferenc és párja, Varga Zsuzsa akkor érkezett Gyimesbe, amikor a legtöbben elvándoroltak onnan. Odaköltözésüknek oka egy hangfelvétel volt, Feri bevallása szerint. Kallós Zoltán gyűjtésén Zerkula és Vakk Mihály által megszólaltatott ősi dallamok csábították ide először. A 80-as évek bujkálós, kalandos látogatásait a 90-es években már rendszeres látogatások követték, míg ’95-től Gyimes velük lett gazdagabb.
Sára Ferencék meghallották, meglátták azokat az értékeket, melyeket e vidék régebbi lakói javarésze már éppen elhagyni, lecserélni készült. És tettek azért, hogy másoknak is legyen lehetőségük ezen értékeket megtapasztalni.
A 15.000 gyimesi csángó között szinte mindenki ismeri, vagy hallott róluk. Manapság nincs olyan gyimesi család, kinek gyerekeit ne tanították volna táncolni, énekelni. Közel 30 év alatt több ezer gyimesi fiatal tanult vissza ősi mozgásokat, dallamokat tőlük. Zenekarok létrejötte köszönhető nekik. Több száz táncosnak és zenésznek volt lehetősége, hogy Ferenc szervezésében külföldön bemutathassa, népszerűsíthesse a Kárpát-medence talán legarchaikusabb zenéit, táncait, viseletét. Szívügyük volt az értékes kultúra megörzése, továbbadása. Mindezt hitelesen tették.
Azok a táncosok, tánccsoportok, akik hitelesen gyimesi táncot, éneket akarnak tanulni mesterként tekintenek Ferire és Zsuzsira. Ők nem csak a mozdulatokat tudják megmutatni, hanem az egyéb mélységeket is, amik a mozdulatok mögött vannak. Ehhez kell ez a 30 éves tapasztalat, mellyel az egykori magyarországi fiatal „aranysarkantyus” táncos és táncpedagógus rendelkezik.

2014-ben a magyar állam Arany Érdemkereszttel tűnteti ki Sára Ferencet, 2021-ben Martin György-díjban részesült. 2023-ban az EMKE a Kallós Zoltán díjat nekik ítélte meg a népi kultúra éltetéséért, a Gyimes völgyében évtizedek óta kifejtett értékmegőrző munkájukért. Munkássága hatására sokan vagyunk mára ugyanúgy a gyimesi csángó kultúra ápolói, őrzői, szerelmesei határon innen és túl.
(Molnár Szabolcs méltatása nyomán)

Nyugalmad legyen csendes, Feri. Köszönjük a tanítást, és mindazt, amit tőled kaptunk!

https://shorturl.at/rFW01


 TÁMOGATÓINK:  KIM logo color  nka 2023
Go to top