facebook   insta   yt color       

Harmadízben rendezik meg augusztus 3-6. között az EgyFesztet, a Gyergyói-medence összművészeti fesztiválját, amelynek az Erdélyi Hagyományok Háza Alapítvány idén is aktív résztvevője a Folkudvarával.  Az EgyFeszt kulturális programjainak javarészét Gyergyószentmiklóson, a turisztikai programokat pedig a környező településeken tartják. Idén tizenkét udvarral várják a vendégeket, a Folkudvarnak a Szilágyi vendéglő ad otthont. Az aktuális programsorozat tömörebb, de egyben tarkább; a magunk részéről híven folytatjuk a bevált szervező-hagyományainkat.

Mint ismert, csütörtöktől vasárnapig tart a Fesztivál, s a közel harminc program között minden nap tartogat igazi meglepetéseket. A gyerekeknek szóló előadások, foglalkozások, táncházak nyitják a napot, s olyan neves fellépőket üdvözölhetünk, mint a Kaláka Együttes és a sepsiszentgyörgyi Folker Együttes. A néprajzi előadások külön figyelmet érdemelnek: gyergyói adatközlők látogatnak el a Fesztiválra, és páratlan tánc- és zenetudásukat osztják meg az egybegyűltekkel. Minden találkozó legvártabb eseményei az esti koncertek. Csütörtökön a Karmazsin Népi Együttest – a Bagossy Brothers Company tagjaival – szólítjuk színpadra, s minden bizonnyal egy örömzenélésnek lehetünk részesei. Pénteken a figyelem a Góbé Zenekarra irányul, szombaton pedig Szalonna és Bandája kerül a figyelem középpontjába. Vasárnap Tcha Limberger, a vak belga szintó cigány hegedűs érkezik hozzánk. A művész külön figyelmet érdemel, mivel számos nép, mint például a török, a görög, a román, a belga zene kiváló előadója. A magyar népzenével több éve foglalkozik, így a kalotaszegi hagyománynak is kiváló ismerője, de a magyar nóták sem állnak tőle távol. Érdeklődését látva, azt tanácsolták neki, hogy akkor fogja igazán megérteni a magyar népzenét, ha a nyelvet is elsajátítja. Nem habozott, megtanulta nyelvünket. Ezúttal a Tokos Zenekarral lép a közönség elé.

Egy kis színes programpont is érdekes foltja a rendezvénynek, amelyen általában nagyon jó a hangulat, sokat nevetnek a résztvevők: a táncházas kvízvetélkedő, a FolkAktív  csapatverseny résztvevői minden bizonnyal szívesen emlékeznek majd vissza a megmérettetésre.

 

EgyFeszt illusztráció1

       EgyFeszt illusztráció2  

EgyFeszt illusztráció3


 TÁMOGATÓINK:  KIM logo color  nka 2023
Go to top