facebook   insta   yt color       

A népzene nem koncertzene. Legalábbis a saját eredeti közegében sosem volt az. Olyannyira a mindennapok része volt, hogy a falusi ember számára igazán nem is nagyon létezett más zene azon kívül, mint amit ma népzenének hívunk. Ez a korszak már lezárult, de mégis sokaknak – még ha nem is pont úgy, mint annak idején – a népzene mindennapos dolognak számít és ezzel együtt egyre gyakrabban kerül fel a színpadra is egy-egy koncert erejéig. Ezek a produkciók sokszor ezt a letűnt kort próbálják megidézni egy falu, egy tájegység, vagy egy valaha létezett zenekar muzsikáján keresztül.
Ez a koncert nem erről fog szólni. A koncert témája a mában és nem a múltban keresendő, a népzenét pedig mint eszközt és nem mint bemutatandó tárgyat használjuk.
Milyen ma a népzene? Milyen ma népzenésznek lenni? Milyen amikor magunknak zenélünk? Milyen amikor másnak? Mi történik két táncrend között? Milyen az élet a vonó mögött? Ezeket a kérdéseket próbáljuk megválaszolni, felhasználva azt a hangzásvilágot, amely a Kárpát-medencére oly jellemző volt, és amely mostanra a mi életünk része is lett, habár nem születtünk bele.
 
Zenélnek:
Antal Csanád – hegedű
Simó István – hegedű
Szabó Bence – hegedű
Szász Dávid – hegedű
Bálint Zsombor – cimbalom, brácsa
Szakács Kristóf – brácsa, bőgő
Szopos Kálmán – brácsa
Dénes Károly – bőgő, cselló
Fülöp Lóránd – bőgő, harmónika
Réti Zoltán – bőgő, gardony
 
19:00 órától Rendek között, vonók mögött koncertre várjuk a közönséget a Csíki Moziban, utána hajnalig tartó Évadnyitó táncházra kerül sor a Zengő Térben (CSíkszereda, Petőfi utca, 35. szám)
 
Muzsikálnak a kolozsvári és csíki zenészek. A koncertre jegyek válthatók augusztus 22-től a Csíki Mozi jegypénztárában vagy az előadás előtt 20 RON értékben.
Szervezők: Erdélyi Hagyományok Háza Alapítvány, Zengő Tér, Virtus Egyesület, Erdélyi Magyar Népzenészek Egyesülete, Talentum Alapítvány
Támogatók: Emberi Erőforrások Minisztériuma, Csoóri Sándor Alap, Kárpát-medencei Kultúrpajta és Tündérkert Hálózat, Nemzeti Kulturális Alap
 
 
v1 09.02 cover
 

 TÁMOGATÓINK:  KIM logo color  nka 2023
Go to top