facebook  

Hírek

2022-ben először FolkUdvarba várjuk az érdeklődőket a Kolozsvári Magyar Napokon, Erdély legnagyobb kulturális fesztiválján! Idén nem csak programpontokat nyújtunk az érdeklődőknek, hanem egy teljes, öt napos programsorozattal várjuk a hagyományápólás iránt érdeklődőket.
 
Torockón hatodszor is kezdetét veszi a Double Rise Fesztivál! 2022 augusztus 11-13. között ismét találkozhatunk, és a Hagyományok Háza valamint az Erdélyi Hagyományok Háza Alapítvány szervezésében a Folkudvarban együtt mulathatunk.

 2022. szeptember 2-3-án népi tudásátadás témájában szakmai találkozásra hívunk minden érdeklődőt Mikházára. Idei programunkban a népi kézművesség lesz középpontban!

Bővebb információért kattintson a címre!

 Idén harmadik éve, hogy a Hagyományok Háza és az Erdélyi Hagyományok Háza Alapítvány Mikházi Szabadegyetemet szervez a népi kultúra népszerűsítését feladatul vállaló erdélyi civil szervezetek képviselőinek – népzenészeknek, néptáncosoknak, kézműveseknek, mesemondóknak –, azoknak a társadalmi szereplőknek, akik meghatározzák kulturális és oktatási intézményeink népi tudásátadás szakterületén kínált tartalmait.

   A Gyergyói-medencében megszervezett összművészeti fesztiválnak alapítványunk a budapesti Hagyományok Házával együtt nyújtja a folkprogramjait.
A Folkudvar az a hely, ahol a régi találkozik az újjal, a hagyományos a kortárssal, a népzene, néptánc, népmese, népi kézművesség a ma emberével.

   A 31. Tusványoson, 2022. július 19-24. között a folk programoknak a Kriza János Népzenei Sátor ad helyet.

   A sátor programja a Hagyományok Háza és az Erdélyi Hagyományok Háza Alapítvány támogatásával és közreműködésével jön létre, fiatal muzsikusok népzenei koncertjeivel, mezőségi tánc- és énektanítással, élőszavas mesemondással, kézműves foglalkozással és hajnalig tartó táncházzal várja az oda látogatókat.
event c mester 0603 kolozsvar
 
Alapítványunk a Nemzeti Kulturális Alap és a Halmos Béla Program támogatásával népdaléneklő meterkurzust indított.
Az eseménysorozat több időpontban, több helyszínen valósul meg neves népdalénekesek és hagyományörzők, nótafák bevonásával.
Egyedülálló alkalomra kerül sor Csíkszeredában, a Városi Művelődési Házban. Népzenei koncertre várjuk az érdeklődőket vasárnap, 2022. június 12-én, amelyet saját gyűjtéseiből szerkesztett Pávai István népzenekutató. 
Június 14-18. között Erdély-szerte öt helyszínen koncertezik a Fonó Zenekar és vendégeik. A Tanúhegyek című előadással lépnek fel, hagyományőrző vendégeik Felvidékről, Erdélyből, Délvidékről és Kárpátaljáról érkeznek.

Erdélyi népi játszóházvezetők találkozója

 

Szatmárnémeti, 2022.08.24-28.

Minden erdélyi kis- és nagytérségben működő kézműves civil szervezet egy-egy kézművesét továbbképzés céljából egy helyre gyűjtjük.

Bővebb információért kattintson a címre!

Kulturális szervező kollégákat keresünk kolozsvári és csíkszeredai székhelyeinkre.

   A harmadik FolkFórumra, a Maros megyei hagyományőrzők fesztiváljára 2022. május 27-29. között kerül sor, hagyományosan a marosvásárhelyi várban.

Az Erdélyi Hagyományok Háza vállalt feladatai közé tartozik a népi kézműves mesterségek támogatása, életben tartása, a tudásátadás biztosítása. Célunk a régi ritka mesterségek felkarolása, utódok nevelése, a legmagasabb szakmai színvonalon oktatás elérhetővé tétele. 2022 nyarán második alkalommal szervezzük meg a kovács táborunkat. 

   Májusban két napot a szászcsávási népi kultúrának szentelünk. Az Isteni kéz című dokumentumfilm vetítése köré szervezett, teljes programsorozatra várjuk az érdeklődőket.
Növényi festés képzést szervezünk május utolsó hétvégéjén, ahol haladó szinten tanulhatnak az érdeklődők Vidák Istvántól.

   Az Erdélyi Hagyományok Háza Alapítvány és a Kallós Zoltán Alapítvány a táncházmozgalom 50 éves évfordulója alkalmából 2022. május 7-8. között megszervezi a Széki Szabadegyetemet. Néprajzi előadásokkal, kerekasztalbeszélgetésekkel, kiállításokkal, koncertekkel és gyermekfoglalkozásokkal várjuk mindazokat, akiket érdekel Szék kultúrája, vagy a táncházmozgalom már magával ragadta.

Húsvéthoz közeledve tojásíró kalákába hívunk kicsiket és nagyokat Marosvásárhelyen is!
Közösen hímestojást készítünk, batikoljuk is, meg vissza is maratjuk a mintákat, beszélgetünk a hagyományos húsvéti előkészületekről és hangolódunk az ünnepre.

Áprilisban marosvásárhelyi székhelyünkön filmklubot indítunk, amelynek keretén belül néprajzi vonatkozású alkotásokat vetítünk az érdeklődőknek. A dokumentum-, riport- és művészfilm bemutatókat havonta szervezzük.

   Zenés-táncos dokumentumfilm bemutatójára hívjuk az érdeklődőket Kolozsváron, az Erdélyi Hagyományok Háza Alapítvány székházába (Fő tér, 29. szám). A Két feltámadás című film a kalotaszegi Magyarvalkó és a máramarosi Sugatag faluk húsvéti szokásait dolgozta fel sajátos, lírai szerkesztésű megközelítésben.

Egyedülálló koncertsorozattal készülünk a húsvétra. A rendhagyó műsorok lehetőséget adnak az égi és földi világ zenei találkozására. Három erdélyi városban tartunk feketevasárnapi és nagycsütörtöki koncerteket.

2022. május 20-án népi iparművészeti zsűrit tartunk Kolozsváron. Ezt követően 2022. május 21-én délután egyéni konzultációt biztosítunk minden olyan alkotónak, aki tárgyaival részt vett a zsűrizésen.

Húsvéthoz közeledve tojásíró kalákába hívunk kicsiket és nagyokat!

Közösen hímestojást készítünk, beszélgetünk a hagyományos húsvéti előkészületekről és hangolódunk az ünnepre. Mindezt április 4-15. között.
A hagyomány éltetésének egyik eszköze lehet, ha minél többet és minél többen énekelünk, zenélünk.
Az Erdélyi Hagyományok Háza Alapítvány csíkszeredai területi irodája, elismert oktatók bevonásával népének és népdaléneklő programot indít RENDHAGYÓ ÉNEKÓRA címmel.
 
A „Mese, mese, mátka…” egy összetett, mesés-játékos foglalkozás, amely élőszavas mesemondásból és ezt követően gyakorlati tapasztalatszerzésből áll, a népi játékok eljátszása által. A népmesék olyan történetek, melyek útmutatóként szolgálnak az isteni rendhez való visszaigazodáshoz.
 
 
Csíkszeredában az Üsztürü koncertjével emlékezünk a magyar szabadságharcra. Hargita Megye Tanácsa, a Hargita Megyei Kulturális Központ és az Erdélyi Hagyományok Háza Alapítvány közös szervezésében valósul meg.
 
Az Erdélyi Hagyományok Háza csíkszeredai székhelyén ölbeli játék alkalmakra várjuk a kisgyerekeseket!
 
Életének 85. évében, Csiszár Aladár magyarpéterlaki prímás, a Népművészet Mestere az égi népzenészek sorához csatlakozott.
 
A Tiszta Forrás Alapítvány és az Erdélyi Hagyományok Háza Alapítvány FARSANGI NÉPDALKALÁKÁT szervez 2022. február 19-27. között. Tavaly novemberben szerveztük meg első alkalommal ezt az eseményt, és nagyon sikeresnek bizonyult, ezért újra meghirdetjük.
Az Erdélyi Hagyományok Háza Alapítvány online levelezőversenyt hirdet II–IV. osztályos gyerekeknek 3 fordulóban: farsangi, húsvéti és pünkösdi témakörben.

Újév-köszöntő gálaműsort láthatott a budapesti közönség január első hetében a Müpában. Az ünnepi műsort az M5, magyarországi tévécsatorna is műsorára tűzte február 5-én, 22 órától (romániai idő szerint).

 A magyar kultúra napja alkalmából fotókiállítás nyílik a Marosvásárhelyi Kultúrpalotában Bálint Zsigmond fotóművész képeiből. Az Emberközelben címet viselő tárlatot már láthatták az érdeklődők a budapesti Hagyományok Házában, most a művész szülővárosában is bemutatásra kerül.

Kedves Gyuszi, Előttünkjáró!


   Mikor ezt írom, éppen egy újévköszöntő nagy műsorra készülünk itt Pesten, és a szigorú székely temetkezési rend szerint esélyem sincs, hogy ott legyek utolsó utadon.
Szíven ütött mindannyiunkat, az első erdélyi táncházas generációt, halálod híre. Pörölünk, viaskodunk magunkban, hogy miért kellett ennek így történnie.

Az adventi időszak elsősorban a karácsonyvárás és az ünnepre készülődés időszaka, éppen ezért mi is a ráhangolódásban segítünk decemberi programjainkkal. Karácsonyra hangoló kézműves alkalmakra várunk szeretettel kicsiket és nagyokat Kolozsváron.

Az ünnepi hangolódás és népi kultúránk értékeinek továbbörökítése jegyében szervezzük meg az adventi hetek eseményeit.

Adventre hangolódó tevékenységeket szervezünk felnőtteknek a marosvásárhelyi székházunkban.
Az első alkalmon az adventi koszorú történetéről és szimbolikájáról Tekei Erika mesél. A résztvevők adventi koszorút készíthetnek, természetes anyagok felhasználásával.

A Tiszta Forrás Alapítvány és az Erdélyi Hagyományok Háza Alapítvány 2021. november 14-21. között, a magyar népköltészet és népdal hetén, NÉPDALKALÁKÁT szervez.

Az Erdélyi Hagyományok Háza Alapítvány a budapesti Hagyományok Házával együttműködve hon- és népismereti levelező versenyt hirdet egyéni jelentkezőknek Forgószél (5-6. osztályosoknak) és Garabonciás (7-12. osztályosoknak) címmel.

Az előző évek találkozás örömét szívünkben őrizve, egy év kihagyással, idén újból, alkalmat kínálunk az örömzenélésre, önfeledt táncolásra, mulatásra!
Az Erdélyi Hagyományok Háza Alapítvány, a Kaszaj Egyesület és az Udvarhely Néptáncműhely közös együttműködésével 2021. szeptember 10-11-én újra megszervezésre kerül az Erdélyi Táncháztalálkozó.

Kézműves foglalkozással, gyerekelőadással, gyerektáncházzal, kiállításokkal, borkostolóval és sok más érdekes programmal várunk kicsiket és nagyokat.
Mottónk: „Több, mint száz zenész, több mint ezer táncos, több mint táncháztalálkozó”.
Találkozzunk szeptemberben ismét a Patkóban!

A Maros megyei Mikházán került megrendezésre a budapesti Hagyományok Háza Szabadegyeteme 2021 auguszusában, melynek szervezésébe az Erdélyi Hagyományok Háza Alapítványt és a Maros Művészegyüttest is bevonták. A szakmai fórumra az egész Kárpát-medencéből érkeztek szakemberek, meghívást kaptak a stratégiai civil partnerek, a romániai magyar hivatásos együttesek, részt vettek az erdélyi néptánc- és zeneoktatással foglalkozó csoportok vezetői, a néphagyománnyal, a népi kultúra továbbadásával, visszatanításával foglalkozó pedagógusok is.

2021 nyarán először szerveztek összművészeti fesztivált a Gyergyói-medencében. A rendezvényen a Folkudvar nevű tér foglalta magába mindazt, ami népzene, néptánc, népmese és kézműves foglalkozások témakörben megvalósult a fesztiválon, a Hagyományok Háza és az Erdélyi Hagyományok Háza Alapítvány megvalósításában.

Minden erdélyi kis- és nagytérségben működő kézműves civil szervezet egy-egy kézművesét továbbképzés céljából egy helyre gyűjtjük, hogy a közös gondolkodás mellett egy-egy mesterségben, témakörben mélyebb ismereteket szerezzünk.

Időpont: 2021.08.26-29.

Bővebb információért kattintson a címre!

Az Erdélyi Hagyományok Háza vállalt feladatai közé tartozik a népi kézműves mesterségek támogatása, életben tartása, a tudásátadás biztosítása. Célunk a régi ritka mesterségek felkarolása, utódok nevelése, a legmagasabb szakmai színvonalon oktatás elérhetővé tétele. Idén először fogjuk megszervezni a kovács táborunkat. Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Időpont: 2021. július 1-4.

Bővebb információért kattintson a címre!

Ma (2021. április 22-én), erdélyi idő szerint 19.00 órakor nyílik az Élő Népművészet XVII. Országos Népművészeti Kiállítás Budapesten. Negyven erdélyi alkotó munkái képviselnek bennünket a kortárs népi kézművesség legnagyobb bemutatóján.
A Hagyományok Háza Facebook és Youtube csatornáin követhetjük az eseményt!
Izgatottan várjuk az erdélyi díjazottakat!
Tartsatok velünk!

Felhívás táncegyüttesek számára: Idén egy fergeteges széki táncházat tervezünk 2021. május 8-ra, de természetesen csakis virtuálisan!

Húsvéthoz közeledve tojásíró kalákába hívunk kicsiket és nagyokat. Közösen hímestojást készítünk, beszélgetünk a hagyományos húsvéti előkészületekről és ha idő engedi, játszunk is.

Szomorú szívvel búcsúzunk Czilika Györgytől, a bogártelki Czilika zenészdinasztiának utolsó nagy prímásától, aki kalotaszegi muzsikájával világszerte sok táncost és zenészt önzetlenül szolgált.

„Az Erdélyi Hagyományok Háza irodavezetőket keres a csíkszeredai, székelyudvarhelyi, marosvásárhelyi most alakuló területi irodáiba.” – áll az intézmény honlapján megjelent hirdetésben.

Az Erdélyi Hagyományok Háza és a Kallós Zoltán Alapítvány közös szervezésében létrehozott Élő Népművészet XVII. Országos Népművészeti Kiállítás Erdélyi Régió virtuális tárlata 2020. november 25-től érhető el. Erdély legkiválóbb népi kézműves mestereinek munkáit és elérhetőségeit tettük közzé.

Vannak olyan tiszta pontok az elmúlt félévszázad történetében, ahová mindig érdemes – legalább gondolatban – visszatérni, „origó pontoknak” is nevezhetjük ezeket.

Kolozsváron tartotta alakuló ülését az Erdélyi Hagyományok Háza Alapítvány

Nemes célokkal alakult meg Kolozsváron az Erdélyi Hagyományok Háza Alapítvány.

Go to top