facebook   insta   yt color       

Hírek

A Magyar Örökség díjjal kitüntetett Szalonna és Bandája zenekar hivatásként választotta a Kárpát-medence kultúrájának megőrzését és átörökítését. Egy olyan kultúrának, melynek gyökerei többszáz esztendőre tekintenek vissza és amely kultúra jelenthet igazi erőt megmaradásunkhoz.
 2023-ban már a negyedik FolkFórum Fesztivál kerül megszervezésre, ahol Maros szék etnikumainak népi kultúráját és hagyományait ünnepeljük.

A Teázz a Házban! eseményünk áprilisi alkalmának címe és egyben témája a Kaláka, a táncházmozgalomra épült tévéműsor volt. A nosztalgikusra sikerült pár óráról írt beszámolót Simonffy Katalin, a műsor egykori szerkesztője, műsorvezetője, és ezzel kapcsolatos felhívást is intéz az érdekeltekhez.

2023 nyarán harmadik alkalommal szervezzük meg a kovács táborunkat. 

Ismered azt a mesterembert, aki magának készíti a kalapácsokat, fogókat, vágókat? A tűz és a vas erejében hisz. Üllőt és fújtatót használ. Régen egy faluközösségben főként lópatkólással foglalkozott, de a céhekben tömörült legügyesebb mesterek gyertyatartókat, díszkorlátokat, kapukat készítettek.

Tovább csábít a Hagyományok Háza népszerű programja. A Kis fekete projekt 2020-ban indult hódító útjára, s az eltelt időben páratlan érdeklődés övezte. Idén a kezdeményezők mentorprogrammal is segítik az alkotókat az elmélyülésben.

Májusban egyedülálló eseményen vehetnek részt a kelmék festése, mintázása iránt érdeklődők. Vidák István magyar népművész, textilművész, nemezművész vezetésével egész hétvégés dúcos kelmenyomás képzést tartunk.
Májusban Nagy Mari Népművészet Mestere-díjas textil- és nemezművész vezetésével bőrrátéses nemeztáska készítő tanfolyamra kerül sor.

A Hagyományok Háza tizenkettedik alkalommal rendezi meg a Táncház Napját. Az intézmény – immár hagyományt teremteve – ismét felhívással fordul a világ magyarságához, ezúttal a Világraszóló Szatmári Táncházra várja a jelentkezőket.

Évek óta az állam megadja a lehetőséget az adózott jövedelemmel rendelkező polgárainak, hogy jövedelemadójuk pár százalékával civil szervezeteket támogassanak.
Fontos eseménynek adott otthont alapítványunk 2023. március 25-én: Marosvásárhelyen, az EHHA központi székhelyén megalakult az Erdélyi Kézműves Egyesületek Szövetsége.

Az Árnyalatok címet viselő kiállításunk Kolozsvár után Marosvásárhelyen is megtekinthető. A tárlatnak a Maros Megyei Múzeum Néprajzi és Népművészeti Osztálya ad otthont. A kiállításmegnyitóra 2023. április 4-én 17 órától kerül sor.

Örömmel jelentjük be, hogy idén is megszervezzük a Mikházi Hagyományok Háza Szabadegyetemet! Időpont: 2023. július 7-8.

Az erdélyi hagyományos kultúra megőrzése, életben tartása, élővé tétele, átörökítése - ez a célunk és küldetésünk. Ennek elérésében segíthet bárki jövedelemadója 3,5 százalékának felajánlásával alapítványunknak. A sok kicsi sokra megy elvet követve, ezek a kis összegek is sokat segíthetnek alapítványunk munkájában, tevékenységeink megvalósításában.

Az Erdélyi Hagyományok Háza Alapítvány nagyböjtben négy koncertet szervez Erdélyben Ég és Föld címmel, a négy erdélyi történelmi egyház egy-egy templomában: Csíkszeredában a Szent Ágoston katolikus templomban, Székelykeresztúron az unitárius templomban, Marosvásárhelyen a református Vártemplomban és Kolozsvárott az evangélikus Pietati templomban.

A Megőrzött múlt című kiállítás 2023 április-május folyamán Szatmárnémetibe is megtekinthető. A 2020-ban, 82 évesen elhunyt gróf Bethlen Anikó néprajzi gyűjteményének textíliáiból és viseletdarabjaiból kialakított tárlatot a 2023. március 29-től  Szatmár Megyei Múzeumban is megtekintheti a közönség.

2023 márciusában három helyszínen lép fel Erdélyben a magyarországi Tímár Sára és zenekara. A válaszúti, gyimesközéploki és marosvásárhelyi koncertekre március 24-26. között kerül sor.

Sisi és a népművészet a csipke vonzásában címmel nyílik kiállítás március 30-án a Hagyományok Háza Corvin téri székházában. A rendhagyó tárlatról dr. Czingel Szilvia néprajzkutatót, az Intézmény Magyar Népi Iparművészeti Múzeumának vezetőjét kérdeztük.

Csíkszeredában havonta várjuk a Népzenész Klubba az amatőr és profi népzenészeket, a népzene iránt érdeklődő felnőtt korosztályt. Március 29-én 19:00 órától kerül sor következő alkalmunkra, amelyen Kiskamoni-Szalay Kund Szatmár népzenéje címmel tart előadást.
A hagyomány éltetésének egyik eszköze lehet, ha minél többet és minél többen énekelünk, zenélünk.
Az Erdélyi Hagyományok Háza Alapítvány csíkszeredai területi irodája, elismert oktatók bevonásával népének és népdaléneklő programot indított RENDHAGYÓ ÉNEKÓRA címmel.
A történetmesélés világnapját minden évben március 20-án ünneplik, 2004 óta. A különböző országok mesemondói az adott évre választanak egy mottót, egy-egy téma köré szerveződnek mindig az elmesélt történetek.
Január 19-én megnyitottuk a magyar kultúra napja alkalmából szervezett kiállításunkat Kolozsváron, az Erdélyi Néprajzi Múzeumban.
A Magyarországon tevékenykedő táncházzenészek összefogásával létrejött Erdőfű zenekar 2023 februárjában Kelet felől című műsorával öt helyszínen lép fel erdélyi koncertkörútja alkalmából.
Kisiskolásokat is megszólítunk programjainkkal, és szeretnénk velük is megismertetni a hagyományos népi kultúránkat. Közösségépítő, fejlesztő, ismeretterjesztő és szórakoztató programjaink közül most a gyermektáncházat ajánljuk.

2023. március 23-án népi iparművészeti zsűrit tartunk Csíkszeredában. Ezt követően, igény szerint 2023. március 23-án délután és 24-én délelőtt egyéni konzultációt biztosítunk minden olyan alkotónak, aki tárgyaival részt vett a zsűrizésen.

Kolozsváron január 19-én 17 órától az Erdélyi Néprajzi Múzeumban kerül sor az Árnyalatok című kiállítás megnyitójára. A kiállítás házigazdái: Tötszegi Tekla és Páll Etelka. A kiállítás az Iharos Népművészeti Egyesület által szervezett Régi Ritka Mesterségek Találkozóinak köszönheti létrejöttét.

Havi rendszerességgel ifjúsági táncházat szervezünk a 12-18 éves korosztályú fiataloknak, ahol a zenét is fiatal zenészek biztosítják.

A Hargita Megyei Kulturális Központ, partnerségben az Erdélyi Hagyományok Háza Alapítvánnyal, a Hargita Megyéért Egyesülettel és a Csíkrákosi Polgármesteri Hivatallal szakmai tanácskozást szervez 2023. január 28-án, délelőtt 10 órától a csíkrákosi kultúrotthonban,

Szentegyházasfalván az 1700-as évek eleje óta hagyomány a betlehemes. Kisebb megszakításokkal évente eljátszották. A Szentegyházasfalvi Angyal Csoport betlehemes játékának 2021-ben készült felvévetele.

A kocsma-kvízek népszerű szórakoztató programok a felnőttek körében, ezért ezzel a szórakozási lehetőséggel szólítjuk meg a fiatalokat Csíkszeredában, természetesen a folk témakörben.

A magyarországi, idén 25 éves Fonó Zenekar három karácsonyi koncerttel örvendezteti meg az erdélyi és partiumi szórványközösségeket. Az eseményekre 2022. december 12-14. között kerül sor a következő szerint:

Az adventi időszak mozgalmas heteiben sokszor elfelejtjük, hogy a karácsonyt megelőző négy hét a lecsendesedésről, a családdal eltöltött közös készülődésről, a befelé fordulásról, a fény megszületésére való várakozásról kellene szóljon.
Ennek a gondolatnak a jegyében hívjuk a családokat tartalmas, de meghitt együttlétekre, ahol lehetőségünk lesz közösen alkotni.
Hagyományos módon az adventi időszakban a Szeredai táncház szünetel. De nem lélegzetvisszafojtva várjuk a karácsonyt, hanem december 7-én a mulatság helyett FOLK-Activityt szervezünk Csíkszeredában, a Zengő Térben. Az Activity egy méltán népszerű, szórakoztató társasjáték, ahol a kreativitás megmutatkozik szóban, rajzban és pantomimos játékban.
Ha advent, máris szegfűszeg, fahéj, narancs, na meg mézeskalács illatos az otthonunk. Mi így szeretünk készülni az ünnepre, még akkor is, ha ennek hagyományosan nagy jelentőséget nem tulajdonítottak, csak kitették az asztalra a szép kisült kalácsokat a háziak és vendégek nagy örömére!
Megőrzött múlt című kiállításunk Gyergyószentmiklósra költözik. A 2020-ban, 82 évesen elhunyt gróf Bethlen Anikó néprajzi gyűjteményének textíliáiból és viseletdarabjaiból kialakított tárlatot Marosvásárhely, Kolozsvár és Válaszút után a gyergyószentmiklósi Tarisznyás Márton Múzeumban is megtekintheti a közönség.

Az ünnepeket megelőző mozgalmas hetekben sokszor elfelejtük, hogy a karácsonyt megelőző hetek a lecsendesedésről, a családdal eltöltött közös készülődésről, a befelé fordulásról, a fény megszületésére való várakozásról kellene szóljon. Az adventi időszak közeledtével, a nappalok rövidülésével talán kicsit sikerül lelassulnunk, magunkra és családunkra figyelnünk.

Népdaléneklő mesterkurzus programunk több megyére és helyszínre kiterjed, és több népdalénekes-oktató bevonásával valósul meg. Székelyudvarhelyen november 19-én Kászoniné Fejős Gabriella tart dallamértékelést, ízlésformáló udvarhelyszéki népdalokkal fognak foglalkozni a résztvevők.

Kásler Magda, a Maros Művészegyüttes vezető táncosa és szólistája tart Népdaléneklő mesterkurzust Szászrégenben és Szovátán november folyamán.
Kolozsváron 2022. november 19-én kerül sor a Pitlik-Sipos Eszter népviseletgyűjtő gyűjteményéből kiválogatott menyasszonyi viseletek bemutatójára.
A Tiszta Forrás Alapítvány és az Erdélyi Hagyományok Háza Alapítvány, a Hagyományok Háza és az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával 2022. november 17-27. között, a Magyar népdal és népköltészet hetén NÉPDALKALÁKÁT szervez.
Ebben az évadaban is útjára indítottuk a Népzenész Klubot Csíkszeredában, az alkalmakra kéthetente szerdánként kerül sor.
 
„Al-fel Csík, Gyergyóval, Kászonnal egygyütt 2 város és 51 falukból áll (...) Szebb térséget nem is képzelhet az ember, mint a' millyent lát a' midőn a' Csíkba lépik. Az Havasok messsze el távoznak és az horizonnak legg tulsó részen elig látszik kék fejek.

Novemberi Rendhagyó énekóra alkalmunkon Nagy Noémi Krisztától tanulhatnak az érdeklődők magyarszováti népdalokat. Várjuk szeretettel november 7-én, szerdán 19:00 órától  mindazokat, gyerekeket és felnőtteket egyaránt.

Teázz a Házban! címmel havi rendszerességgel beszélgető esteket szervezünk Marosvásárhelyen, amely alkalmakon különböző, a népi kultúrát érintő témákban kötetlen beszélgetéseket folytatunk meghívottakkal.

Székelyudvarhelyen és Marosvásárhelyen gyermektáncházaink heti rendszerességgel működnek. 

A marosvásárhelyi családok körében jól ismert, 2000 óta működő Gézengúz gyermektáncház és játszóház program az évek során sok-sok kisgyereknek, óvodásnak és kisiskolásnak nyújtotta az első ismereteket hagyományainkról, és biztosította az első találkozást a népi kultúrával, természetesen a gyerekekhez legközelebb álló nyelven: a zene, a tánc, a játék által.

A hagyomány éltetésének egyik eszköze lehet, ha minél többet és minél többen énekelünk, zenélünk. Ezért csíkszeredai területi irodánk, elismert oktatók bevonásával népének és népdaléneklő programot indított RENDHAGYÓ ÉNEKÓRA címmel.

Népdaléneklő mesterkurzusaink folytatódnak 2022 őszén is. Kászonaltízben tartjuk a követkeő alkalmat csíkszeredai székhelyünk szervezésében,
Györfi Erzsébet népdalénekes-pedagógussal.
Hímző szakkört indítunk október 24-én. A 15 alkalmas, kéthetente tartott tanfolyamon 45 órában tanítjuk meg a hímzés alapjait. Közös találkozóinkon az érdekeltek betekinthetnek a hímzés rejtelmeibe, elmélyülhetsz szépségeiben. Az alkalmakat Ávrám Éva és Simó Ünige okleveles népi hímzők vezetik.
Komplex gyermekfoglalkozásokat szervezünk október folyamán nagycsoportos óvodásoknak és kisiskolásoknak Marosvásárhelyen és Kolozsváron.
18 év fölötti lányokat és asszonyokat várunk kacagókalákába Kolozsváron.
Barabás László gyűjtései és Bálint Zsigmond fotográfus munkái nyomán tudjuk, hogy Alsósófalván a farsangi fonót nevezték így, a fonóbeli munka közben eljátszott játékok, elmesélt történetek és a hozzá kapcsolódó hangulat kifejezője volt.

Felnőtteknek szervezünk meseestet Benedek Elek születésnapján, szeptember 30-án, a magyar népmese napja alkalmából az Erdélyi Hagyományok Háza Alapítvány marosvásárhelyi székházában.

A nagy népszerűségnek örvendő HagyományOKOS online levelezőversenyünket ismét meghirdetjük.
A játékban való részvételre a 2–4. osztályos gyerekek jelentkezését várjuk. A 3 fordulós levelezőverseny feladványai ezúttal az őszi, téli és tavaszi témakörökhöz kapcsolódnak.
A szeptember 29-október 1. között zajló Kolozsvári Népzene- és Néptánctalálkozó keretén belül kerül bemutatásra a Hagyományok Háza által kiadott Kalotaszegi vagdalásos mintagyűjtemény című kötet. 

Lehet-e jobb hely a népihagyomány és tánc továbbadására és ápolására, mint egy olyan város, ahonnan egy folyó ered, még pedig az Olt? Áthalad a vidéken és részese minden itteni ember életének. Akárcsak a néptánc, a néphagyomány. Balánbánya adott otthont idén is a Botorka Néptáncfesztiválnak, melynek keretén belül megannyi tánccsoport vett részt jókedvtől és esőtől átáztatott hétvégén.

Újra indulnak filmklub alkalmaink a nyári szünet után Marosvásárhelyen.. A szeptemberi filmvetítésen a Válaszúti hegy aljába’ című, Kallós Zoltán néprajzkutatóról szóló portréfilmet mutatjuk be a nagyközönségnek.

Az eseményre 2022. szeptember 27-én 19 órától kerül sor az alapítvány marosvásárhelyi székhelyén (Sáros utca/Târgului 1. szám), a részvétel ingyenes.

2022-ben is megszervezzük a Botorka Fesztivált szeptember 15-18. között, amelynek Balánbánya városa ad otthont. Az eseményre meghívott vidéki néptánccsoportoknak lehetőségük nyílik közös játékra és táncra. A programban népi játékok, táncház és gasztronómiai bemutató is helyet kap.

A III. Mikházi Szabadegyetem programja a plenáris előadások mellett 8 panelt tartalmaz különböző, a hagyományápoláshoz köthető tematikákban. Csütörtökön, 2022. szeptember elsején ünnepélyes kiállításmegnyitóval kezdődik eseményünk.

Alapítványunk a 9. Vásárhelyi Forgatag folkprogramjainak megvalósítója. Előadásokkal, szórakoztató és ismeretterjesztő programokkal, kézműves tevékenységekkel tesszük gazdagabbá a közösségépítő családias rendezvénysorozatot.

Rendek között, vonók mögött koncerttel nyitja az évadot a Szeredai Táncház 2022 szeptember 2-án.

Hagyományokos címmel hirdettünk levelezőversenyt 2022 februárjában. A háromfordulós online levelezőverseny 2-4. osztályos gyerekeket szólított meg. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatásával szervezett megmérettetés sikeresen zárult.

Az önfeledt örömzenélés, táncolás és mulatás alkalma az Erdélyi Táncháztalálkozó, amelyre 2022-ben is Székelyudvarhelyen kerül sor.
Az Erdélyi Hagyományok Háza Alapítvány, a Kaszaj Egyesület és az Udvarhely Néptáncműhely közös együttműködésével 2022. szeptember 8-10. között várjuk az érdeklődőket.

2022-ben először FolkUdvarba várjuk az érdeklődőket a Kolozsvári Magyar Napokon, Erdély legnagyobb kulturális fesztiválján! Idén nem csak programpontokat nyújtunk az érdeklődőknek, hanem egy teljes, öt napos programsorozattal várjuk a hagyományápólás iránt érdeklődőket.
 
Torockón hatodszor is kezdetét veszi a Double Rise Fesztivál! 2022 augusztus 11-13. között ismét találkozhatunk, és a Hagyományok Háza valamint az Erdélyi Hagyományok Háza Alapítvány szervezésében a Folkudvarban együtt mulathatunk.

 2022. szeptember 2-3-án népi tudásátadás témájában szakmai találkozásra hívunk minden érdeklődőt Mikházára. Idei programunkban a népi kézművesség lesz középpontban!

Bővebb információért kattintson a címre!

  Idén harmadik éve, hogy a Hagyományok Háza és az Erdélyi Hagyományok Háza Alapítvány Mikházi Szabadegyetemet szervez a népi kultúra népszerűsítését feladatul vállaló erdélyi civil szervezetek képviselőinek – népzenészeknek, néptáncosoknak, kézműveseknek, mesemondóknak –, azoknak a társadalmi szereplőknek, akik meghatározzák kulturális és oktatási intézményeink népi tudásátadás szakterületén kínált tartalmait.

 

 A programváltoztatás jogát fenntartjuk!

   A Gyergyói-medencében megszervezett összművészeti fesztiválnak alapítványunk a budapesti Hagyományok Házával együtt nyújtja a folkprogramjait.
A Folkudvar az a hely, ahol a régi találkozik az újjal, a hagyományos a kortárssal, a népzene, néptánc, népmese, népi kézművesség a ma emberével.

   A 31. Tusványoson, 2022. július 19-24. között a folk programoknak a Kriza János Népzenei Sátor ad helyet.

   A sátor programja a Hagyományok Háza és az Erdélyi Hagyományok Háza Alapítvány támogatásával és közreműködésével jön létre, fiatal muzsikusok népzenei koncertjeivel, mezőségi tánc- és énektanítással, élőszavas mesemondással, kézműves foglalkozással és hajnalig tartó táncházzal várja az oda látogatókat.
Alapítványunk a Nemzeti Kulturális Alap és a Halmos Béla Program támogatásával népdaléneklő meterkurzust indított.
Az eseménysorozat több időpontban, több helyszínen valósul meg neves népdalénekesek és hagyományörzők, nótafák bevonásával.
Egyedülálló alkalomra kerül sor Csíkszeredában, a Városi Művelődési Házban. Népzenei koncertre várjuk az érdeklődőket vasárnap, 2022. június 12-én, amelyet saját gyűjtéseiből szerkesztett Pávai István népzenekutató. 
Június 14-18. között Erdély-szerte öt helyszínen koncertezik a Fonó Zenekar és vendégeik. A Tanúhegyek című előadással lépnek fel, hagyományőrző vendégeik Felvidékről, Erdélyből, Délvidékről és Kárpátaljáról érkeznek.

Erdélyi népi játszóházvezetők találkozója

 

Szatmárnémeti, 2022.08.24-28.

Minden erdélyi kis- és nagytérségben működő kézműves civil szervezet egy-egy kézművesét továbbképzés céljából egy helyre gyűjtjük.

Bővebb információért kattintson a címre!

Kulturális szervező kollégákat keresünk kolozsvári és csíkszeredai székhelyeinkre.

A hirdetés lejárt.

   A harmadik FolkFórumra, a Maros megyei hagyományőrzők fesztiváljára 2022. május 27-29. között kerül sor, hagyományosan a marosvásárhelyi várban.

Az Erdélyi Hagyományok Háza vállalt feladatai közé tartozik a népi kézműves mesterségek támogatása, életben tartása, a tudásátadás biztosítása. Célunk a régi ritka mesterségek felkarolása, utódok nevelése, a legmagasabb szakmai színvonalon oktatás elérhetővé tétele. 2022 nyarán második alkalommal szervezzük meg a kovács táborunkat. 

   Májusban két napot a szászcsávási népi kultúrának szentelünk. Az Isteni kéz című dokumentumfilm vetítése köré szervezett, teljes programsorozatra várjuk az érdeklődőket.
Növényi festés képzést szervezünk május utolsó hétvégéjén, ahol haladó szinten tanulhatnak az érdeklődők Vidák Istvántól.

   Az Erdélyi Hagyományok Háza Alapítvány és a Kallós Zoltán Alapítvány a táncházmozgalom 50 éves évfordulója alkalmából 2022. május 7-8. között megszervezi a Széki Szabadegyetemet. Néprajzi előadásokkal, kerekasztalbeszélgetésekkel, kiállításokkal, koncertekkel és gyermekfoglalkozásokkal várjuk mindazokat, akiket érdekel Szék kultúrája, vagy a táncházmozgalom már magával ragadta.

Húsvéthoz közeledve tojásíró kalákába hívunk kicsiket és nagyokat Marosvásárhelyen is!
Közösen hímestojást készítünk, batikoljuk is, meg vissza is maratjuk a mintákat, beszélgetünk a hagyományos húsvéti előkészületekről és hangolódunk az ünnepre.

Áprilisban marosvásárhelyi székhelyünkön filmklubot indítunk, amelynek keretén belül néprajzi vonatkozású alkotásokat vetítünk az érdeklődőknek. A dokumentum-, riport- és művészfilm bemutatókat havonta szervezzük.

Zenés-táncos dokumentumfilm bemutatójára hívjuk az érdeklődőket Kolozsváron, az Erdélyi Hagyományok Háza Alapítvány székházába (Fő tér, 29. szám). A Két feltámadás című film a kalotaszegi Magyarvalkó és a máramarosi Sugatag faluk húsvéti szokásait dolgozta fel sajátos, lírai szerkesztésű megközelítésben.

Egyedülálló koncertsorozattal készülünk a húsvétra. A rendhagyó műsorok lehetőséget adnak az égi és földi világ zenei találkozására. Három erdélyi városban tartunk feketevasárnapi és nagycsütörtöki koncerteket.

2022. május 20-án népi iparművészeti zsűrit tartunk Kolozsváron. Ezt követően 2022. május 21-én délután egyéni konzultációt biztosítunk minden olyan alkotónak, aki tárgyaival részt vett a zsűrizésen.

Húsvéthoz közeledve tojásíró kalákába hívunk kicsiket és nagyokat!

Közösen hímestojást készítünk, beszélgetünk a hagyományos húsvéti előkészületekről és hangolódunk az ünnepre. Mindezt április 4-15. között.
A hagyomány éltetésének egyik eszköze lehet, ha minél többet és minél többen énekelünk, zenélünk.
Az Erdélyi Hagyományok Háza Alapítvány csíkszeredai területi irodája, elismert oktatók bevonásával népének és népdaléneklő programot indít RENDHAGYÓ ÉNEKÓRA címmel.
 
A „Mese, mese, mátka…” egy összetett, mesés-játékos foglalkozás, amely élőszavas mesemondásból és ezt követően gyakorlati tapasztalatszerzésből áll, a népi játékok eljátszása által. A népmesék olyan történetek, melyek útmutatóként szolgálnak az isteni rendhez való visszaigazodáshoz.
 
 
Csíkszeredában az Üsztürü koncertjével emlékezünk a magyar szabadságharcra. Hargita Megye Tanácsa, a Hargita Megyei Kulturális Központ és az Erdélyi Hagyományok Háza Alapítvány közös szervezésében valósul meg.
 
Az Erdélyi Hagyományok Háza csíkszeredai székhelyén ölbeli játék alkalmakra várjuk a kisgyerekeseket!
 
Életének 85. évében, Csiszár Aladár magyarpéterlaki prímás, a Népművészet Mestere az égi népzenészek sorához csatlakozott.
 
A Tiszta Forrás Alapítvány és az Erdélyi Hagyományok Háza Alapítvány FARSANGI NÉPDALKALÁKÁT szervez 2022. február 19-27. között. Tavaly novemberben szerveztük meg első alkalommal ezt az eseményt, és nagyon sikeresnek bizonyult, ezért újra meghirdetjük.
Az Erdélyi Hagyományok Háza Alapítvány online levelezőversenyt hirdet II–IV. osztályos gyerekeknek 3 fordulóban: farsangi, húsvéti és pünkösdi témakörben.

Újév-köszöntő gálaműsort láthatott a budapesti közönség január első hetében a Müpában. Az ünnepi műsort az M5, magyarországi tévécsatorna is műsorára tűzte február 5-én, 22 órától (romániai idő szerint).

 A magyar kultúra napja alkalmából fotókiállítás nyílik a Marosvásárhelyi Kultúrpalotában Bálint Zsigmond fotóművész képeiből. Az Emberközelben címet viselő tárlatot már láthatták az érdeklődők a budapesti Hagyományok Házában, most a művész szülővárosában is bemutatásra kerül.

Kedves Gyuszi, Előttünkjáró!


   Mikor ezt írom, éppen egy újévköszöntő nagy műsorra készülünk itt Pesten, és a szigorú székely temetkezési rend szerint esélyem sincs, hogy ott legyek utolsó utadon.
Szíven ütött mindannyiunkat, az első erdélyi táncházas generációt, halálod híre. Pörölünk, viaskodunk magunkban, hogy miért kellett ennek így történnie.

Az adventi időszak elsősorban a karácsonyvárás és az ünnepre készülődés időszaka, éppen ezért mi is a ráhangolódásban segítünk decemberi programjainkkal. Karácsonyra hangoló kézműves alkalmakra várunk szeretettel kicsiket és nagyokat Kolozsváron.

Az ünnepi hangolódás és népi kultúránk értékeinek továbbörökítése jegyében szervezzük meg az adventi hetek eseményeit.

Adventre hangolódó tevékenységeket szervezünk felnőtteknek a marosvásárhelyi székházunkban.
Az első alkalmon az adventi koszorú történetéről és szimbolikájáról Tekei Erika mesél. A résztvevők adventi koszorút készíthetnek, természetes anyagok felhasználásával.

A Tiszta Forrás Alapítvány és az Erdélyi Hagyományok Háza Alapítvány 2021. november 14-21. között, a magyar népköltészet és népdal hetén, NÉPDALKALÁKÁT szervez.

Az Erdélyi Hagyományok Háza Alapítvány a budapesti Hagyományok Házával együttműködve hon- és népismereti levelező versenyt hirdet egyéni jelentkezőknek Forgószél (5-6. osztályosoknak) és Garabonciás (7-12. osztályosoknak) címmel.

Az előző évek találkozás örömét szívünkben őrizve, egy év kihagyással, idén újból, alkalmat kínálunk az örömzenélésre, önfeledt táncolásra, mulatásra!
Az Erdélyi Hagyományok Háza Alapítvány, a Kaszaj Egyesület és az Udvarhely Néptáncműhely közös együttműködésével 2021. szeptember 10-11-én újra megszervezésre kerül az Erdélyi Táncháztalálkozó.

Kézműves foglalkozással, gyerekelőadással, gyerektáncházzal, kiállításokkal, borkostolóval és sok más érdekes programmal várunk kicsiket és nagyokat.
Mottónk: „Több, mint száz zenész, több mint ezer táncos, több mint táncháztalálkozó”.
Találkozzunk szeptemberben ismét a Patkóban!

A Maros megyei Mikházán került megrendezésre a budapesti Hagyományok Háza Szabadegyeteme 2021 auguszusában, melynek szervezésébe az Erdélyi Hagyományok Háza Alapítványt és a Maros Művészegyüttest is bevonták. A szakmai fórumra az egész Kárpát-medencéből érkeztek szakemberek, meghívást kaptak a stratégiai civil partnerek, a romániai magyar hivatásos együttesek, részt vettek az erdélyi néptánc- és zeneoktatással foglalkozó csoportok vezetői, a néphagyománnyal, a népi kultúra továbbadásával, visszatanításával foglalkozó pedagógusok is.

2021 nyarán először szerveztek összművészeti fesztivált a Gyergyói-medencében. A rendezvényen a Folkudvar nevű tér foglalta magába mindazt, ami népzene, néptánc, népmese és kézműves foglalkozások témakörben megvalósult a fesztiválon, a Hagyományok Háza és az Erdélyi Hagyományok Háza Alapítvány megvalósításában.

Minden erdélyi kis- és nagytérségben működő kézműves civil szervezet egy-egy kézművesét továbbképzés céljából egy helyre gyűjtjük, hogy a közös gondolkodás mellett egy-egy mesterségben, témakörben mélyebb ismereteket szerezzünk.

Időpont: 2021.08.26-29.

Bővebb információért kattintson a címre!

Az Erdélyi Hagyományok Háza vállalt feladatai közé tartozik a népi kézműves mesterségek támogatása, életben tartása, a tudásátadás biztosítása. Célunk a régi ritka mesterségek felkarolása, utódok nevelése, a legmagasabb szakmai színvonalon oktatás elérhetővé tétele. Idén először fogjuk megszervezni a kovács táborunkat. Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Időpont: 2021. július 1-4.

Bővebb információért kattintson a címre!

Ma (2021. április 22-én), erdélyi idő szerint 19.00 órakor nyílik az Élő Népművészet XVII. Országos Népművészeti Kiállítás Budapesten. Negyven erdélyi alkotó munkái képviselnek bennünket a kortárs népi kézművesség legnagyobb bemutatóján.
A Hagyományok Háza Facebook és Youtube csatornáin követhetjük az eseményt!
Izgatottan várjuk az erdélyi díjazottakat!
Tartsatok velünk!

Felhívás táncegyüttesek számára: Idén egy fergeteges széki táncházat tervezünk 2021. május 8-ra, de természetesen csakis virtuálisan!

Húsvéthoz közeledve tojásíró kalákába hívunk kicsiket és nagyokat. Közösen hímestojást készítünk, beszélgetünk a hagyományos húsvéti előkészületekről és ha idő engedi, játszunk is.

Szomorú szívvel búcsúzunk Czilika Györgytől, a bogártelki Czilika zenészdinasztiának utolsó nagy prímásától, aki kalotaszegi muzsikájával világszerte sok táncost és zenészt önzetlenül szolgált.

„Az Erdélyi Hagyományok Háza irodavezetőket keres a csíkszeredai, székelyudvarhelyi, marosvásárhelyi most alakuló területi irodáiba.” – áll az intézmény honlapján megjelent hirdetésben.

Az Erdélyi Hagyományok Háza és a Kallós Zoltán Alapítvány közös szervezésében létrehozott Élő Népművészet XVII. Országos Népművészeti Kiállítás Erdélyi Régió virtuális tárlata 2020. november 25-től érhető el. Erdély legkiválóbb népi kézműves mestereinek munkáit és elérhetőségeit tettük közzé.

 

 

 

 

 

 

A nyárádmenti, Marosvásárhely közelében fekvő Mikháza az erdélyi kultúrának emblematikus helye. Lehet, hogy kevesen tudják, de a mikházi ferencesek rendfőnöke volt Kájoni János, a Cantionale Catholicum és a róla elnevezett Kódex szerzője, itt, egyházi keretek között, a kolostorban indult el az iskolai oktatás, amelyet később Marosvásárhelyre helyeztek. Itt született Kacsó Sándor hírlapíró és Széllyes Sándor, a legendás Székely Népi Együttes vezéralakja.

Ezekhez a gyökerekhez szeretnénk vissza térni a Mikházi Szabadegyetem megrendezésével, mely 2019-ben került első alkalommal megrendezésre. 

Vannak olyan tiszta pontok az elmúlt félévszázad történetében, ahová mindig érdemes – legalább gondolatban – visszatérni, „origó pontoknak” is nevezhetjük ezeket.

Kolozsváron tartotta alakuló ülését az Erdélyi Hagyományok Háza Alapítvány

Nemes célokkal alakult meg Kolozsváron az Erdélyi Hagyományok Háza Alapítvány.

Go to top