facebook  

Fesztiválok

 Idén harmadik éve, hogy a Hagyományok Háza és az Erdélyi Hagyományok Háza Alapítvány Mikházi Szabadegyetemet szervez a népi kultúra népszerűsítését feladatul vállaló erdélyi civil szervezetek képviselőinek – népzenészeknek, néptáncosoknak, kézműveseknek, mesemondóknak –, azoknak a társadalmi szereplőknek, akik meghatározzák kulturális és oktatási intézményeink népi tudásátadás szakterületén kínált tartalmait.

   A Gyergyói-medencében megszervezett összművészeti fesztiválnak alapítványunk a budapesti Hagyományok Házával együtt nyújtja a folkprogramjait.
A Folkudvar az a hely, ahol a régi találkozik az újjal, a hagyományos a kortárssal, a népzene, néptánc, népmese, népi kézművesség a ma emberével.

   A harmadik FolkFórumra, a Maros megyei hagyományőrzők fesztiváljára 2022. május 27-29. között kerül sor, hagyományosan a marosvásárhelyi várban.

   Az Erdélyi Hagyományok Háza Alapítvány és a Kallós Zoltán Alapítvány a táncházmozgalom 50 éves évfordulója alkalmából 2022. május 7-8. között megszervezi a Széki Szabadegyetemet. Néprajzi előadásokkal, kerekasztalbeszélgetésekkel, kiállításokkal, koncertekkel és gyermekfoglalkozásokkal várjuk mindazokat, akiket érdekel Szék kultúrája, vagy a táncházmozgalom már magával ragadta.

2022-ben először FolkUdvarba várjuk az érdeklődőket a Kolozsvári Magyar Napokon, Erdély legnagyobb kulturális fesztiválján! Idén nem csak programpontokat nyújtunk az érdeklődőknek, hanem egy teljes, öt napos programsorozattal várjuk a hagyományápólás iránt érdeklődőket.
 
Torockón hatodszor is kezdetét veszi a Double Rise Fesztivál! 2022 augusztus 11-13. között ismét találkozhatunk, és a Hagyományok Háza valamint az Erdélyi Hagyományok Háza Alapítvány szervezésében a Folkudvarban együtt mulathatunk.

   A 31. Tusványoson, 2022. július 19-24. között a folk programoknak a Kriza János Népzenei Sátor ad helyet.

   A sátor programja a Hagyományok Háza és az Erdélyi Hagyományok Háza Alapítvány támogatásával és közreműködésével jön létre, fiatal muzsikusok népzenei koncertjeivel, mezőségi tánc- és énektanítással, élőszavas mesemondással, kézműves foglalkozással és hajnalig tartó táncházzal várja az oda látogatókat.

Az előző évek találkozás örömét szívünkben őrizve, egy év kihagyással, idén újból, alkalmat kínálunk az örömzenélésre, önfeledt táncolásra, mulatásra!
Az Erdélyi Hagyományok Háza Alapítvány, a Kaszaj Egyesület és az Udvarhely Néptáncműhely közös együttműködésével 2021. szeptember 10-11-én újra megszervezésre kerül az Erdélyi Táncháztalálkozó.

Kézműves foglalkozással, gyerekelőadással, gyerektáncházzal, kiállításokkal, borkostolóval és sok más érdekes programmal várunk kicsiket és nagyokat.
Mottónk: „Több, mint száz zenész, több mint ezer táncos, több mint táncháztalálkozó”.
Találkozzunk szeptemberben ismét a Patkóban!

Maros-, a Nyárád-, a Küküllőmente román, magyar, roma és szász gazdag néphagyománya, 2019-ben első alkalommal találkozott a marosvásárhelyi várban.

A nyárádmenti, Marosvásárhely közelében fekvő Mikháza az erdélyi kultúrának emblematikus helye. Lehet, hogy kevesen tudják, de a mikházi ferencesek rendfőnöke volt Kájoni János, a Cantionale Catholicum és a róla elnevezett Kódex szerzője, itt, egyházi keretek között, a kolostorban indult el az iskolai oktatás, amelyet később Marosvásárhelyre helyeztek. Itt született Kacsó Sándor hírlapíró és Széllyes Sándor, a legendás Székely Népi Együttes vezéralakja.

Ezekhez a gyökerekhez szeretnénk vissza térni a Mikházi Szabadegyetem megrendezésével, mely 2019-ben került első alkalommal megrendezésre. 

 

szabadegyetem facebook event cover 01

2021 nyarán először szerveztek összművészeti fesztivált a Gyergyói-medencében. A rendezvényen a Folkudvar nevű tér foglalta magába mindazt, ami népzene, néptánc, népmese és kézműves foglalkozások témakörben megvalósult a fesztiválon, a Hagyományok Háza és az Erdélyi Hagyományok Háza Alapítvány megvalósításában.

Go to top