facebook  

Fesztiválok

A Hagyományok Háza és a Kaszaj Kulturális Egyesület közös együttműködésével, az Udvarhely Néptáncműhely hathatós támogatása, valamint az Udvarhelyszéki Gyümölcsfesztivál partnersége révén 2017. szeptemberében sok év után a 40 éves táncházat ünnepelve indult útjára az Erdélyi Táncháztalálkozó, melynek mottója azóta is „Több, mint száz zenész, több mint ezer táncos, több mint táncháztalálkozó”.

Maros-, a Nyárád-, a Küküllőmente román, magyar, roma és szász gazdag néphagyománya, 2019-ben első alkalommal találkozott a marosvásárhelyi várban.

A nyárádmenti, Marosvásárhely közelében fekvő Mikháza az erdélyi kultúrának emblematikus helye. Lehet, hogy kevesen tudják, de a mikházi ferencesek rendfőnöke volt Kájoni János, a Cantionale Catholicum és a róla elnevezett Kódex szerzője, itt, egyházi keretek között, a kolostorban indult el az iskolai oktatás, amelyet később Marosvásárhelyre helyeztek. Itt született Kacsó Sándor hírlapíró és Széllyes Sándor, a legendás Székely Népi Együttes vezéralakja.

Ezekhez a gyökerekhez szeretnénk vissza térni a Hagyományok Háza szabadegyetem megrendezésével, mely 2019-ben került első alkalommal megrendezésre.

Go to top