facebook  

Fesztiválok

   Az Erdélyi Hagyományok Háza Alapítvány és a Kallós Zoltán Alapítvány a táncházmozgalom 50 éves évfordulója alkalmából 2022. május 7-8. között megszervezi a Széki Szabadegyetemet. Néprajzi előadásokkal, kerekasztalbeszélgetésekkel, kiállításokkal, koncertekkel és gyermekfoglalkozásokkal várjuk mindazokat, akiket érdekel Szék kultúrája, vagy a táncházmozgalom már magával ragadta.

Az előző évek találkozás örömét szívünkben őrizve, egy év kihagyással, idén újból, alkalmat kínálunk az örömzenélésre, önfeledt táncolásra, mulatásra!
Az Erdélyi Hagyományok Háza Alapítvány, a Kaszaj Egyesület és az Udvarhely Néptáncműhely közös együttműködésével 2021. szeptember 10-11-én újra megszervezésre kerül az Erdélyi Táncháztalálkozó.

Kézműves foglalkozással, gyerekelőadással, gyerektáncházzal, kiállításokkal, borkostolóval és sok más érdekes programmal várunk kicsiket és nagyokat.
Mottónk: „Több, mint száz zenész, több mint ezer táncos, több mint táncháztalálkozó”.
Találkozzunk szeptemberben ismét a Patkóban!

Maros-, a Nyárád-, a Küküllőmente román, magyar, roma és szász gazdag néphagyománya, 2019-ben első alkalommal találkozott a marosvásárhelyi várban.

A nyárádmenti, Marosvásárhely közelében fekvő Mikháza az erdélyi kultúrának emblematikus helye. Lehet, hogy kevesen tudják, de a mikházi ferencesek rendfőnöke volt Kájoni János, a Cantionale Catholicum és a róla elnevezett Kódex szerzője, itt, egyházi keretek között, a kolostorban indult el az iskolai oktatás, amelyet később Marosvásárhelyre helyeztek. Itt született Kacsó Sándor hírlapíró és Széllyes Sándor, a legendás Székely Népi Együttes vezéralakja.

Ezekhez a gyökerekhez szeretnénk vissza térni a Hagyományok Háza szabadegyetem megrendezésével, mely 2019-ben került első alkalommal megrendezésre.

2021 nyarán először szerveztek összművészeti fesztivált a Gyergyói-medencében. A rendezvényen a Folkudvar nevű tér foglalta magába mindazt, ami népzene, néptánc, népmese és kézműves foglalkozások témakörben megvalósult a fesztiválon, a Hagyományok Háza és az Erdélyi Hagyományok Háza Alapítvány megvalósításában.

Go to top