facebook   insta   yt color       

Családi programok

Az ünnepeket megelőző mozgalmas hetekben sokszor elfelejtük, hogy a karácsonyt megelőző hetek a lecsendesedésről, a családdal eltöltött közös készülődésről, a befelé fordulásról, a fény megszületésére való várakozásról kellene szóljon. Az adventi időszak közeledtével, a nappalok rövidülésével talán kicsit sikerül lelassulnunk, magunkra és családunkra figyelnünk.

A Tiszta Forrás Alapítvány és az Erdélyi Hagyományok Háza Alapítvány, a Hagyományok Háza és az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával 2022. november 17-27. között, a Magyar népdal és népköltészet hetén NÉPDALKALÁKÁT szervez.

Székelyudvarhelyen és Marosvásárhelyen gyermektáncházaink heti rendszerességgel működnek. 

A marosvásárhelyi családok körében jól ismert, 2000 óta működő Gézengúz gyermektáncház és játszóház program az évek során sok-sok kisgyereknek, óvodásnak és kisiskolásnak nyújtotta az első ismereteket hagyományainkról, és biztosította az első találkozást a népi kultúrával, természetesen a gyerekekhez legközelebb álló nyelven: a zene, a tánc, a játék által.

Komplex gyermekfoglalkozásokat szervezünk október folyamán nagycsoportos óvodásoknak és kisiskolásoknak Marosvásárhelyen és Kolozsváron.
18 év fölötti lányokat és asszonyokat várunk kacagókalákába Kolozsváron.
Barabás László gyűjtései és Bálint Zsigmond fotográfus munkái nyomán tudjuk, hogy Alsósófalván a farsangi fonót nevezték így, a fonóbeli munka közben eljátszott játékok, elmesélt történetek és a hozzá kapcsolódó hangulat kifejezője volt.

Alapítványunk a 9. Vásárhelyi Forgatag folkprogramjainak megvalósítója. Előadásokkal, szórakoztató és ismeretterjesztő programokkal, kézműves tevékenységekkel tesszük gazdagabbá a közösségépítő családias rendezvénysorozatot.

Húsvéthoz közeledve tojásíró kalákába hívunk kicsiket és nagyokat Marosvásárhelyen is!
Közösen hímestojást készítünk, batikoljuk is, meg vissza is maratjuk a mintákat, beszélgetünk a hagyományos húsvéti előkészületekről és hangolódunk az ünnepre.
Húsvéthoz közeledve tojásíró kalákába hívunk kicsiket és nagyokat!

Közösen hímestojást készítünk, beszélgetünk a hagyományos húsvéti előkészületekről és hangolódunk az ünnepre. Mindezt április 4-15. között.
A hagyomány éltetésének egyik eszköze lehet, ha minél többet és minél többen énekelünk, zenélünk.
Az Erdélyi Hagyományok Háza Alapítvány csíkszeredai területi irodája, elismert oktatók bevonásával népének és népdaléneklő programot indít RENDHAGYÓ ÉNEKÓRA címmel.
 
A „Mese, mese, mátka…” egy összetett, mesés-játékos foglalkozás, amely élőszavas mesemondásból és ezt követően gyakorlati tapasztalatszerzésből áll, a népi játékok eljátszása által. A népmesék olyan történetek, melyek útmutatóként szolgálnak az isteni rendhez való visszaigazodáshoz.
 
Az Erdélyi Hagyományok Háza csíkszeredai székhelyén ölbeli játék alkalmakra várjuk a kisgyerekeseket!
Az Erdélyi Hagyományok Háza Alapítvány online levelezőversenyt hirdet II–IV. osztályos gyerekeknek 3 fordulóban: farsangi, húsvéti és pünkösdi témakörben.

Az adventi időszak elsősorban a karácsonyvárás és az ünnepre készülődés időszaka, éppen ezért mi is a ráhangolódásban segítünk decemberi programjainkkal. Karácsonyra hangoló kézműves alkalmakra várunk szeretettel kicsiket és nagyokat Kolozsváron.

Az ünnepi hangolódás és népi kultúránk értékeinek továbbörökítése jegyében szervezzük meg az adventi hetek eseményeit.

A Hangszersimogató program keretén belül a gyermekek számos népi hangszert ismerhettek meg...

Kolozsváron JelesNapTár néven indította útjára Györgyös Mányi Emlékház  a jeles napjaink köré épített foglalkozásokat, innen merítve az ötletet, több településen együttműködésben folynak a foglalkozások. 

Go to top