facebook  

Barabás László Előadás

A karácsonyi ünnepkör a dramatikus népszokások előadásának egyik jelentős alkalma. A betlehemezés, Jézus születésének színjátékszerű előadása az egyik legismertebb közülük, s még manapság is sok helyen élő népszokás. Dr. Barabás László néprajzkutató évtizedek óta gyűjti a dramatikus népszokásokra vonatkozó adatokat Erdély-szerte, de leginkább Marosszék, Sóvidék falvaiban. Több kötete, számos tanulmánya is megjelent ebben a témában, valamint fénykép- és filmfelvételeken is megörökítette a gyűjtött anyagot. Marosszék karácsonyi és újévi népszokásairól címmel előadását tart december 9-én, amelyben ízelítőt nyújt eredményes, szakszerű munkásságából, és a résztvevők három néprajzi kisfilmet is megtekinthetnek – az 1990-es években készült felvételeket az illyésmezei betlehemes játékról, a nyárádselyei istvánozásról, valamint a szászcsávási óesztendei szokásról, a tüzeskerék-gurításról. Barabás László a filmeket Miholcsa Gyulával, a Román Televízió magyar adásának munkatársával közösen készítette.
A helyek száma korlátozott, a részvétel előzetes bejelentkezéshez kötött. A jelentkezéseket a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail-címre várjuk.

Időpont: 2021. december 9. (csütörtök), 18:00 óra.

Alapítványunk adventi kézműves foglalkozásokat is szervez a marosvásárhelyi székházában. December 7-én szalmadíszek készítését tanulhatják meg az érdeklődők Fazakas Angéla szalmafonótól. A saját kezűleg készített, egyedi szalmadíszek régi ünnepek, a nagyszüleinkkel, dédszüleinkkel töltött karácsonyok emlékét idézhetik. A használat előtt néhány órára vízbe áztatott szalmát úgy lehet csűrni-csavarni, ahogyan csak kedvünk tartja, és lehet belőle csengő, koszorú vagy angyalka.

Foglalkozásvezető: Fazakas Angéla
Időpont: 2021. december 7. (kedd), 17:00–20:00 óra. Részvételi díj: 40 ron/fő.
Biztosítjuk a foglalkozáshoz szükséges alapanyagokat, eszközöket, egy csésze forró teát és családias hangulatot. A helyek száma korlátozott, a részvétel előzetes bejelentkezéshez kötött. A jelentkezéseket ugyancsak Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail-címre várjuk.
Az eseménnyel kapcsolatos kérdésekre szívesen válaszol Szentgyörgyi Andrea (0772 072 269) vagy Tekei Erika (0755 086 741).

Aki szeretné a karácsonyfáját kézzel díszített, finoman illatozó mézeskalácsokkal ékesíteni, de sohasem sikerül megfelelően a cukormáz, vagy nem tudja, hogyan lehet szép vékony cukormáz vonalat húzni, milyen színezéket használjon, hogy valóban azt a színt nyerje, amit szeretne, azt várjunk szeretettel a mézeskalács-díszítő foglalkozásra december 11-én.
Minden jelentkező egy 9 darabból álló mézeskalács csomagot kap, amit Köllő Melinda foglalkozásvezető irányításával szakszerű módon, saját kezűleg díszít ki. Biztosítjuk a díszítéshez szükséges alapanyagokat, eszközöket. Családias hangulatban, egy forró tea mellett választ kapunk olyan kérdésekre is, mint: Mi a jó tészta titka? Mi a jó máz titka? Milyen fűszerek voltak használatosak régen a mézeskalács sütésekor? Milyen hatásuk van ezeknek a fűszereknek?

A helyek száma ezen a foglalkozáson is korlátozott, a részvétel előzetes bejelentkezéshez kötött.  A jelentkezéseket az Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail-címre várjuk.

Foglalkozásvezető: Köllő Melinda-Mária
Időpont: 2021. december 11. (szombat), 10.00-13.00 óra.
Részvételi díj: 75 ron/fő
A részvételi díj a mézeskalácsok, valamint a díszítésükhöz szükséges alapanyagok és eszközök árát tartalmazza. 

Ugyancsak, akár karácsonyfa díszítésére alkalmas díszeket készítünk december 14-én, csuhé felhasználásával. Szeretettel hívunk minden érdeklődőt adventi kézműves foglalkozásunkra, ahol betekintést nyerhetnek a hagyományos csuhéfonás rejtelmeibe. A csuhét akár apró ajándékok elkészítésére is használhatjuk. Régebben, amikor a kukoricát még nem gépekkel, hanem kézzel szedték, az őszi betakarítása után következett a kukoricafosztás, málé- vagy tengerihántás, ahogy a különböző vidékeken nevezték. Le kellett szedni a csuhéját, nehogy a kukorica tönkre menjen. Közösségi munkaalkalom volt ez, lehetőséget adott a mesélésre, éneklésre, mókázásra. A csuhét aztán állati takarmányként vagy alomként használták, de üvegek száját is bekötötték vele, hordók dugóját csavarták körbe, kötelet sodortak belőle, az ágyban lévő zsákokat tömték meg vele, készülhetett belőle edényalátét vagy kosár, gyermekek számára baba vagy lovacska, karácsonyi betlehem, csuhéangyalka, mindenféle szép csuhédísz, kedves csuhéfigura.   A kukoricacső lefosztott héja, a csuhé manapság sokak számára csak hulladékot jelent. Pedig kis kézügyességgel csodálatos tárgyakat készíthetünk csuhéból, és családias hangulatban, az alkotás, az értékteremtés megélésének örömével készülhetünk együtt a karácsonyi ünnepekre.

Foglalkozásvezető: Zöld Gizella (Csittszentiván)
Időpont: 2021. december 14. (kedd), 17:00–20:00 óra. Részvételi díj: 30 ron/fő.
Biztosítjuk a foglalkozáshoz szükséges alapanyagokat, eszközöket, egy csésze forró teát és családias hangulatot.
Mivel a helyek száma korlátozott, a részvétel előzetes bejelentkezéshez kötött, amelyet az Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail-címre várunk.

Rendezvényeinken csak zöldigazolvánnyal rendelkező személyek vehetnek részt. Az előadás és a foglalkozások helyszíne az Erdélyi Hagyományok Háza Alapítvány székhelye: Marosvásárhely, Sáros utca (Str. Târgului) 1. szám.

Szeretettel várjuk az érdeklődőket!

szalmadisz keszites

Go to top