- Detalii
-
Publicat: 04 Octombrie 2024
Pe insula Corsica, izolarea geografică și întorsăturile istoriei au modelat de-a lungul secolelor o polifonie vocală unică. Această tradiție unică a fost salvată din pragul dispariției de renașterea din anii 1970. Astăzi, una dintre principalele pietre de temelie ale autonomiei și identității culturale a corsicienilor este un stil de cântec polifonic masculin, care își are rădăcinile în muzica bisericească, dar care are și un repertoriu bogat de cântece laice și populare. Aceste melodii speciale, încărcate de emoție și sfâșietoare sunt rareori auzite în țara noastră. Ansamblul Tavagna este unul dintre cele mai bune în acest gen.
În concertele turneului, ansamblul corsican va urca pe scenă alături de singurul grup vocal polifonic cu adevărat tradițional din Transilvania, Corul din Ceuaș. Ei vor opri pentru scurt timp lumea din mers, pentru ca ascultătorii lor să se liniștească și să fie întăriți sufletește și identitar. Ceuaș este situat la 30 km sud-vest de Târgu Mureș. Este un mic sat cu o populație maghiară și țigănească, situat pe malul stâng al râului Târnava Mică, în poala unei văi orientate nord-sud.
Originile tradiției cântecului polifonic din Ceuaș pot fi urmărite până la începutul secolelor al XVIII-lea și al XIX-lea. Atunci, profesorul cantor József Belle Sr. a început să predea cântăreților bisericești stilul medieval de cântare polifonică, care de atunci a devenit folcloric și este o tradiție excepțională în zona lingvistică maghiară. Prima mențiune este făcută la 12 februarie 1837, când corul din Ceuaș a cântat la ceremonia de inaugurare a bisericii.
Locuitorii satului nu sunt familiarizați cu partitura muzicală, dar învață principiile compoziției muzicale din mediul înconjurător și le aplică instinctiv, chiar și la melodiile nou învățate.
Cântatul polifonic este întotdeauna improvizat în circumstanțe spontane; cântăreții pot cântă în funcție de propria gamă vocală, de starea de spirit a momentului și de compoziția corului. Structura părților este adaptată circumstanțelor, urmând anumite principii simple.
Redactori ai programului: dr. Salamon Soma, dr. Kelemen László
Locațiile concertelor:
10 octombrie (joi), 19:00 - Sfântu Gheorghe - Biserica Catolică Krisztus Király
11 octombrie (vineri), 20:00 - Miercurea Ciuc - Biserica Millennium
12 octombrie (sâmbătă), 18:30 - Târgu Mureș - Biserica Reformată din Cetate
13 octombrie (duminică), 18:00 - Cluj-Napoca - Biserica Unitariană din Centru
14 octombrie (luni), 18:00 - Oradea - Biserica Reformată Ret (va concerta doar Ansamblul Tavagna)
Participarea la eveniment se face pe bază de donație, donație sugerată 30 ron.
* La eveniment se vor realiza fotografii și filme. Prin participarea la eveniment, sunteți de acord să fiți inclus în filmări, iar fundația le poate utiliza în scopul de a promova programele sale.