facebook  

 

Székelyudvarhely

2021. október 22-23.

Gyekenybol keszult kosar LazarEva     Viragtukor BIR 9972     Gyimesi csango sziju Szasz Judit 

 

2021. október 22-én népi iparművészeti zsűrit tartunk Székelyudvarhelyen. Ezt követően 2021. október 23-án egyéni konzultációt biztosítunk minden olyan alkotónak, aki tárgyaival részt vett a zsűrizésen.

 

Jelentkezés módja:

A mellékelt adatlap hiánytalan kitöltése és elküldése 2021. szeptember 10-ig a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címre.

Az adatlapot megtalálják a Letölthető anyagok között.

A minősítésre, zsűrizésre beadott alkotásokért, illetve tárgycsoportért, garnitúráért, tárgy-együttesért egységesen 1500 Ft-nak megfelelő 21 Ron igazgatási szolgáltatási díjat (zsűri díjat) szükséges befizetni.

 

Tárgyak begyűjtésének ideje helyszínenként:

Kolozsváron: 2021. október 13-15.

Marosvásárhelyen: 2021. október 13-15.

Csíkszeredában: 2021. október 13-15.

Székelyudvarhelyen: 2021. október 18-20.

 

Miért fontos a zsűrizés?

Mert a népi kézművesség legkiválóbb szakértői, néprajzkutatók és mesterek véleményezik és minősítik a tárgyakat. Ezeknek a minősítéseknek birtokában a későbbiekben Népi Tárgyalkotó Iparművésszé válhatnak az alkotók. Ez a cím szakmai rangot jelent, minőséget biztosít, a népi kézművesség alkotói közül kiemeli a legkiválóbbakat. Maga a zsűrizés és egyéni konzultáció lehetőséget teremt a szakmai visszajelzésre mindazoknak, akik fontosnak vélik mesterségükben a fejlődést, előrehaladást.

 

Milyen kategóriákban lehet zsűriztetni?

Faragott fa, csont, szaru; naiv szobor; viselet; csipke; hímzés; szőttes; népviseleti baba; mézeskalács; fonott és szőtt használati tárgyak vessző, gyékény, csuhé, nád, szalma alapanyagból; bőrműves tárgyak; hímes tojás; mézeskalács; kovács; fazekas munka; népi ékszer és más egyéb kategóriák

 

Mit kell tudni a népi iparművészeti zsűrizésről?

A hagyományőrzéssel és a néphagyomány gondozásával kapcsolatos állami feladatokat a Hagyományok Háza látja el. A zsűri véleményezi a népi iparművészeti, a hagyományos tárgyalkotó népművészeti minősíttetés céljából megküldött vagy bejelentett alkotásokat.
Az alkotások minősítése azoknak a kortárs alkotó embereknek lehet fontos, akik olyan termékeket készítenek, amelyek a népi hagyományból kiindulva a mai életünkbe illeszthetőek.

További információ: https://hagyomanyokhaza.hu/hu/minosito-tevekenysegunk

 

Milyen szempontok szerint minősítenek?

A népi iparművészeti alkotások minősítésének szempontrendszerét figyelembe véve, mely a Letölthető anyagok között megtalálható.

Minősítések:

  • Ajándéktárgy
  • Hagyományos Míves Termék
  • Hagyományos Mesterremek
  • Modern Míves Termék
  • Modern Mesterremek

Egyes kategóriák jelentései: https://hagyomanyokhaza.hu/sites/default/files/2018-06/kategoriak-definicioi.pdf

További információ: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát., 0756721465

 

Letölthető anyagok:

xls Kérelem (adatlap) tárgyak népi iparművészeti alkotássá minősítéséhez

pdf Zsűrizési szempontrendszer

 

Go to top