facebook  

 

2022. november 2-án népi iparművészeti zsűrit tartunk. Ezt követően 2022. november 3-án délután egyéni konzultációt biztosítunk minden olyan alkotónak, aki tárgyaival részt vett a zsűrizésen. A zsűri és konzultáció helyszínét a beküldött adatlapok alapján fogjuk kiválasztani, abba a térségbe hívjuk a zsűrit, ahonnan a legtöbb alkotó jelentkezett. Jelentkezés módja:

A mellékelt adatlap hiánytalan kitöltése és elküldése 2022. szeptember 30-ig a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címre. Adatlap ide kattintva letölthető.

A minősítésre, zsűrizésre beadott alkotásokért, illetve tárgycsoportért, garnitúráért, tárgy-együttesért egységesen 28 Ron igazgatási szolgáltatási díjat (zsűri díjat) szükséges befizetni.

Tárgyak begyűjtésének határideje helyszínenként:

Kolozsvár: 2022. október 20.

Marosvásárhely: 2022. október 28.

Csíkszereda: 2022. október 28.

Székelyudvarhely: 2022. október 28.

Szeretettel várjuk a részt venni kívánó alkotók jelentkezését!

Miért fontos a zsűrizés?

Mert a népi kézművesség legkiválóbb szakértői, néprajzkutatók és mesterek véleményezik és minősítik a tárgyakat. Ezeknek a minősítéseknek birtokában a későbbiekben Népi Tárgyalkotó Iparművésszé válhatnak az alkotók. Ez a cím szakmai rangot jelent, minőséget biztosít, a népi kézművesség alkotói közül kiemeli a legkiválóbbakat. Maga a zsűrizés és egyéni konzultáció lehetőséget teremt a szakmai visszajelzésre mindazoknak, akik fontosnak vélik mesterségükben a fejlődést, előrehaladást.

Milyen kategóriákban lehet zsűriztetni?

Faragott fa, csont, szaru; naiv szobor; viselet; csipke; hímzés; szőttes; népviseleti baba; mézeskalács; fonott és szőtt használati tárgyak vessző, gyékény, csuhé, nád, szalma alapanyagból; bőrműves tárgyak; hímes tojás; mézeskalács; kovács; fazekas munka; népi ékszer és más egyéb kategóriák

Mit kell tudni a népi iparművészeti zsűrizésről?

A hagyományőrzéssel és a néphagyomány gondozásával kapcsolatos állami feladatokat a Hagyományok Háza látja el. A zsűri véleményezi a népi iparművészeti, a hagyományos tárgyalkotó népművészeti minősíttetés céljából megküldött vagy bejelentett alkotásokat.
Az alkotások minősítése azoknak a kortárs alkotó embereknek lehet fontos, akik olyan termékeket készítenek, amelyek a népi hagyományból kiindulva a mai életünkbe illeszthetőek.

További információ: https://hagyomanyokhaza.hu/hu/minosito-tevekenysegunk

Vagy: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát., 0756-721465

Go to top