facebook   insta   yt color       

Tímár Sára és zenekara Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója alkalmából készített új műsort, a költő népdallá vált verseiből.
A költőóriás munkája részleteiben, de akár egészében is fennmaradt a néphagyományban, immáron több mint száz éven keresztül. Egy-egy verssor vagy versszak nagyon sok népdalban bukkan fel, de teljes költemények is szinte szó szerint éltek a nép ajkán.
Az is különleges, hogy nemcsak a szöveghűségre törekvő műfajokban, mint például a ballada, hanem a népdalokban, keservesekben, sőt a táncdallomokban is úgy énekelték verseit, mintha a szerző maguk közül került volna ki. Petőfi népszerűségét jelzi, hogy verseinek szövegét az egész Kárpát-medencében énekelték, így a koncerten elhangzanak majd népdalok a felvidéki Zobor-vidékről vagy Gömörből, de az erdélyi Mezőségről, Küküllő-mentéről egyaránt.

Az egy órás műsor résztvevői:
Tímár Sára - ének
Szabó Dániel - cimbalom, ének
Mihó Attila - hegedű
Fekete Márton - brácsa
Lelkes András - bőgő
Hargitai-Halászi Lehel - furulya

Válaszúton a Kallós Zoltán Alapítvány névadója és alapítója születésének 96. évfordulóján, március 24-26. között ünnepi rendezvényt szerveznek, amelynek keretén belül március 24-én, pénteken 20 órától Tímár Sára és zenekara gondoskodik a jó hangulatról.

A március 24-25. között megszervezett Böjti csemege Kárpát-medencei sajtmustra nevű rendezvény keretén belül lép fel az együttes március 25-én este Népdallá vált Petőfi versek című műsorával és böjti, szakrális énekekkel szórakoztatva a résztvevőket Borospatakon, a Gyimesi Skanzen Panzióban. Néhány, a vidék felemelkedéséért elkötelezett egyesület egy vásárral, gasztronómiai különlegeségek megjelenítésével, sajtmustrával, szakmai előadásokkal és kulturális programokkal egybekötött eseményt szervezett. Céljuk az együttműködés kultúrájának erősítése és a hagyományban gyökerező életvitelszerű gazdálkodás népszerűsítése az itthon maradásért és életminőségünk javításáért. További részletek az eseményről: https://visitharghita.com/hu/events/sajtmustra2023

Marosvásárhelyen március 26-án, vasárnap 18 órától a Spectrum Színházban hallhatjuk az együttest. Jegyek elővételben a   Spectrum Színház jegypénztárában válthatók ki hétköznap 10.00-13.00 óra között, illetve az előadás előtt. Előzetes foglalás a 0744 301875 telefonszámon.

Az koncertsorozat a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával jött létre és a Kárpát-medencei Kultúrpajta és Tündérkert hálózat program keretében valósul meg.


 TÁMOGATÓINK:  KIM logo color  nka 2023
Go to top